Det är ett hiskeligt skrikande från Socialdemokraterna om att regeringen låtit utreda vad som ska gälla för partiers lotterier. Socialdemokraterna har genom sin politiska makt skaffat sig förmåner som är omoraliska. Låt knatteidrotten få lotteriintäkterna!

Hittills har de socialdemokratiska lotterierna – som man aldrig skyltar med vart pengarna går – sluppit att betala skatt, man har fått bättre villkor att göra reklam och man har fått sälja lotter på kredit.

Skattefria miljonregn över S är över?

Därför har lotterierna under många år varit en kassako för Socialdemokraterna. Omsättningen för lotterierna är ungefär 250 miljoner kronor per år och 2022 blev vinsten 42 miljoner kronor.

Men nu föreslår en ny utredning skärpningar. Förslaget kan slå hårt mot Socialdemokraternas suspekta sätt att tjäna pengar.

Utredaren lämnar två förslag. Dels rakt förbud för partier att ordna lotterier. Men utredaren själv föredra ett annat alternativ som inte innebär ett rakt förbud mot partipolitiska lotterier. Istället ska partierna tvingas tala om vem som ligger bakom lotteriet. Och lika viktigt: Utredaren tycker Socialdemokraterna ska tvingas att betala skatt på lotterivinsterna. Tänka sig! Socialdemokratiska partiapparaten ska behöva betala skatt. Vilken fruktansvärd begränsning för partiet! Eller…?

Handlar om spelregler

Initiativet till att se över partilotterierna kommer från riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD). Han har tyckt Socialdemokraterna inte ska gynnas i lagstiftningen.

– Nästa år blir det ett fattigare första maj-tåg, sa han i en intervju med Dagens Nyheter i april förra året.

Men regeringen vill inte beröra den aspekten.

– Den här frågan handlar om vilka spelregler som ska gälla för de politiska partierna och deras lotterier. Politiska partier är inte vilken verksamhet som helst. Och det saknas krav på vem som är förmånstagare av ett sådant här lotteri i dag, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

Låt idrotten ta hand om lotteriintäkterna

Men frågan är om inte partierna ska förbjudas ha organiserade lotteriverksamhet. För mig är det värsta med de anonyma socialdemokratiska lotterierna att man slår undan benen på lotterier som behövs inom föreningslivet, allrahelst knatteidrotten.

Idrottsrörelsen behöver alla resurser de kan få. Det är till stor nytta för samhället att stimulera folk till motion, allra helst att barn och unga engageras i olika idrotter.

Och ett idrottsliv som står på egna ben och inte är helt beroende av bidrag från politiskt styrda kommuner och myndigheter, ger en starkare idrottsrörelse.

För min del får det gärna bli förbjudet för partier att ägna sig åt denna form av finansiell verksamhet. Låt idrotten ta hand om de pengar man kan få in på detta sätt.