Kvinnodagen är ett märkligt påhitt, men några som behöver uppmärksamhet är det alla kvinnor som förtrycks i islams namn. Allra mest i Iran.

Fram till den islamska revolutionen 1979 hade kvinnors ställning stärkts. Några slöjor behövde inte bäras. Men med ayatollah Khomeini ändrades allt. Nu kan islamistisk sedlighetspolis slå ihjäl kvinnor som inte bär slöja på rätt sätt.

Rätt att inte bära slöja

Många iranska kvinnor har protesterat på olika sätt för att erhålla den självklara mänskliga rättigheten att kunna ta av sig slöjan. Dessa protester har mötts med våld. Utöver batonger tillgrips sexuellt våld.

I en rapport från Amnesty finns det vittnesmål om gruppvåldtäkter i skåpbilar. Förövarna jobbar i den iranska säkerhets- och underrättelsetjänsten. De drabbade som försöker få upprättelse efteråt möts av kalla handen från landets ”rättssystem.”

Tekniken används också för att tvinga kvinnor att dölja sig. Övervakningskamerorna på offentliga platser har blivit fler i syfte att upptäcka kvinnor som inte beslöjar sig. Kamerorna gör det lättare att identifiera kvinnor som ska straffas. Kamerorna är ju också en tydlig varning till kvinnor som tänker bryta mot reglerna. ”Vi se dig”. Iran har byggt ett övervakningssamhälle i sexistisk tappning.

Visa solidaritet

Sverige kan visa dessa kvinnor sin solidaritet genom att se till att flickor och kvinnor i vårt land inte behöver dölja sig. Slöjor borde förbjudas i skolorna. Och arbetsgivare i Sverige har rätt enligt Europadomstolen att förbjuda religiösa plagg under arbetstid. Det borde ske i större omfattning.

Här finns åtgärder att göra som ger kvinnor en jämlik position med män. Men av någon anledning är vänstersidan emot det mest påtagliga vägen att stärka kvinnors ställning.