Kristdemokraterna svänger rejält. Nu säger ettan på KD:s EU-valsedel att hon är för fri invandring och aldrig haft något gemensamt med Sverigedemokraterna. All konservatism är bortblåst. Nu ska KD bli EU-etablissemangets röst i Sverige.

KOMMENTAR. Det är med viss förvåning jag läser dagens intervju med Alice Teodorescu Måwe i Dagens Nyheter. Nu vill hon som ledande kristdemokrat ha fri invandring!

Jösses.

Det är inte bara så att Alice Teodorescu Måwe byter partier på rekordtid. Hon byter också åsikter hur snabbt som helst.

– Det system vi har i dag premierar den som kan betala en flyktingsmugglare. Ofta man, ofta ung, ofta frisk. Det tycker jag inte är solidariskt, när det finns kvinnor, barn, sjuka och svaga som inte får de här möjligheterna.

Alltså: hon vill att alla ska få ”de här möjligheterna” att migrera till Sverige.

Annie Lööfs 30 miljoner blir nu 700 miljoner

Det gör Alice Teodorescu Måwe värre än förre centerledaren Annie Lööf. I en intervju motsatts sig Lööf inte att Sverige skulle kunna ta emot 30 miljoner migranter.

Om Alice Teodorescu Måwe får som hon vill, alltså att alla ska ”få den här möjligheten” betyder det att Sverige och Europa ska ta emot omkring 700 miljoner migranter. Studier visar nämligen att det är så många människor i världen som uppfyller nuvarande internationella konventioner för att få asyl.

Har EU-kandidaten verkligen partiet med på detta? EU har idag 448 miljoner invånare. Ska det med KD-politik få bli över 1,1 miljarder?

Inget samarbete med SD

Min förvåning fortsätter när Alice Teodorescu Måwe låter som Annie Lööf också i relationen till det parti som gick framåt i senaste riksdagsvalet och gjorde det möjligt att sparka Magdalena Andersson från statsministerposten och göra KD:are till ministrar.

För att understryka sin nya profil säger Teodorescu att hon har ”inget gemensamt med SD”.

Aha.

Vem är det då KD-Teodorescu står närmast? Centerpartiet?

Obegriplig profilering

Jag vet inte vad som ligger bakom den här omsvängningen. Hon är oförskämd och ytlig i sina påhopp på det parti som Kristdemokraterna har att tacka för sitt regeringsinflytande.

Vill hon att Sverigedemokraterna ska dra undan mattan för Ebba Busch och låta KD gå samma ökenvandring som Centerpartiet?

Vad poängen med dessa osakliga utfall är framgår inte. Om hon sköter KD-rollen lika illa som hon skött sin egen karriär, med Bulletin-fiaskot och DN-kolumnist-debaclet (hon sparkades eftersom hon försökte vara lobbyist samtidigt som hon skulle skriva kolumner), då är det fara å färde med Kristdemokraternas möjlighet att ta sig in i Europaparlamentet. Kanske lika bra det.