Allt är inte ruttet i Sverige. Nu har åklagare fått domstol att häkta fyra personer efter den omtalade springnotan från restaurang i Malmö i vintras.

KOMMENTAR. Fler än 30 personer kom till restaurang Atmosfär i centrala Malmö på juldagen. Sällskapet består av unga och gamla, män och kvinnor. Notan för kvällen ska komma att uppgå till 82.157 kronor. Men ingen betalade kalaset. Man hävdade att man skulle få faktura. När sådan skickades betalade man inte.

När restaurangen polisanmälde tilltaget, lade först åklagare ned ärendet. Det skulle bli riskfritt att springa från notan i Sverige. Rättsstaten skulle kapitulera. En fortsättning på den slapphet vi sett i landet under flera årtionden där kriminella får ta över samhället.

Åklagare vaknade efter mediedebatt

Men då gick restaurangen ut i medierna. Först när det blev ramaskri i medierna återupptog åklagare polisanmälan. Förundersökning inleddes och fyra greps.

Nu har de fyra, två kvinnor och två män, också häktats som misstänkta för springnotan, som rubriceras som grovt bedrägeri. Under förundersökningen har det också uppdagats att de inblandade kan ha begått en lång rad andra bedrägerier – bland annat ska de ha lurat ett äventyrsland för barn på bland annat Muminprodukter för tusentals kronor.

– Och det ligger mer och gror, kan jag säga. Det kan bli aktuellt med fler misstänkta personer i detta, säger kammaråklagare Henrik Nordquist till DN.

De misstänkta brotten handlar om hundratusentals kronor.

De fyra nekar till brott, men Henrik Nordquist menar att de tillsammans på ett systematiskt vis, enligt ett visst upplägg lurat flera restauranger, butiker och stora livsmedelsaffärer på stora summor.

Förening används som täckmantel

Ett skäl till att de kommit över så stora värden är att de sagt att de företräder föreningar. Enligt åklagaren har de misstänkta genom att systematisk starta föreningar och genom ett föreningsnummer från Skatteverket kunna köpa saker på faktura – fakturor som sedan inte betalats.

– Föreningarna har bara varit till för att genomföra bedrägerier, det är min poäng, säger åklagaren.

Som vanligt är det svensk lagstiftning som brister. Vi har inte varit ett land av tjuvar, men blivit det på senare årtionden. Genom upplägget med det som åklagaren kallar ”skalföreningar” har de misstänkta utnyttjat ett kryphål i gränslandet mellan civilrättsliga lurendrejerier och brottsliga bedrägerier.

När en faktura inte betalas är det normalt inte ett brott, utan ett ärende som går till kronofogden och eventuell indrivning. Men det går inte mäta ut något hos en skalförening som inte har några tillgångar.

I detta fall är det det systematiska agerandet i kombination med att från början saknades förmåga och avsikt att betala fakturorna som gör att åklagaren kan rubricerar det som grova bedrägerier.

*

Se tidigare rapportering om fallet.