Journalisten och debattören Jens Ganman tycker att senaste Aftonbladet-krönikan av vänsterns guru Jan Guillou är ”mycket bra”. Kan det vara så?
KOMMENTAR. Vänsterndebattören Jan Guillou menar i sin krönika att SVT har blivit högervridet och att det är en anpassning till det politiska läget, för att slippa ekonomiska neddragningar i en tid med en borgerlig regering.
Enligt Jens Ganman innebär detta att Guillou bekräftar det starkaste argumentet mot public service, nämligen att de som arbetar där har stora möjligheter att styra innehållet åt det politiska håll de finner passande.
”Bra rutet. Nu fick vi ännu ett bevis för att SR/SVT/UR i grunden är en politisk konstruktion som har alla möjligheter i världen att anpassa sig efter maktens önskemål”, skriver Ganman.
Knappast höger
Guillou har inte rätt. Och hans avsikt är gissningsvis att han vill pressa SVT att bli mer vänster, ge råg i ryggen till dem som vill detta genom att påstå att man blivit höger.
Public service har fortsatt en tydlig vänsterlutning. Men har blivit lite mindre så på senare år. Nu kan debattörer som är höger faktiskt få vara programledare i en eller annan produktion – naturligtvis under övervakning av minst en, ofta flera vänsterröster.
Någon borde räkna hur många vänsterröster kontra högerröster som får komma till tals under ett antal dygn, så som universitet gör i USA. Där visade det sig att de traditionella TV-bolagen hade 20 procents övervikt för vänsterröster som fick komma till tals, medan Fox News hade en övervikt på 5 procent för högerröster. Fox News är alltså mer balanserat än alla andra.
Men i Sverige finns inga universitet som vill undersöka saken. Varför avslöja att vänstern får dominera? Universiteten är ju också en av vänstern styrd etablissemangsbubbla.
Ganman har dock rätt i att det är bra att Guillou tar upp den här aspekten.