Sedan valet har C mer än halverats, enligt ny mätning från Demoskop. Man ligger under spärren. Samtidigt har regeringssidan ökat.

KOMMENTAR. Avståndet mellan blocken fortsätter att minska, nu är det 4,6 procentenheter. Orsaken är att Moderaterna ökat mest av partierna. Kanske på grund av att Nato-frågan till slut fick sin lösning. Moderaterna har haft Nato som något av en profilfråga och det var en prestigeförlust för partiet att inträdet drog ut på tiden.

Mer än halverat stöd

Annars är det Centerpartiet som är mest intressant att titta på. Partiet backar nu klart under riksdagsspärren och får 3,3 procent. I valet 2022 fick man 6,7 procent. Man har alltså förlorat mer än hälften av sina väljare.

– Muharrem Demirok har försökt hitta några profilfrågor, men lyckas inte. Centern är det parti som är längst ifrån att äga någon sakfråga. Tidigare var det miljö och företagande, men det är nästan utraderat, det är inget som lyfter partiet längre, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop till SvD.

Partiet har heller inga naturliga samarbetsparter. Vänsterpartiet vill inte ha med C i vänsterblocket. Och C har själva tagit avstånd från Tidöpartierna. Den ”breda mitten” är i princip utraderad.

Tabell

Socialdemokraterna: 36,4 (-0,2)
Sverigedemokraterna: 20,8 (-0,4)
Moderaterna: 19,9 (+1,3)
Vänsterpartiet: 7,6 (+1,0)
Miljöpartiet: 4,2 (+-0)
Centerpartiet: 3,3 (-1,0)
Kristdemokraterna: 3,2 (-0,2)
Liberalerna: 3,0 (+0,2)

Demoskop har utfört 2 432 intervjuer under perioden 22 februari till 11 mars
2024, och är genomförd som en webbundersökning.