I Tyskland och Frankrike demonstrerar bönderna mot omöjliga villkor med sämre lönsamhet och mer regelkrångel. Man har fyllt EU-parlamentets entré med gödsel. Nu börjar också svenska bönder protester.

Ute i Europa har hundratals traktorer blockerat motorvägar och täppt till citykärnor utanför regeringsbyggnader. Upprinnelsen till protesterna är lantbrukets minskade intäkter till följd av dyrare omkostnader och billig importerad mat. Missnöjet är stort med EU:s klimatpolitik, den ”gröna given” som ska göra EU klimatneutralt till 2050.

Även om man inte tagit till lika drastiska åtgärder så kokar det också i svenska bondeled – mot nya EU-lagar, sträng byråkrati och den sydsvenska vargen.

Senaste månaden har demonstrationer med många tiotals traktorer skett i Hörby, Växjö och Kristianstad. Kraven från lantbrukare är desamma här som där: ökad lönsamhet och mindre pappersarbete.

Blanketter viktigare än att bruka jorden

I helgens manifestation i Kristianstad stod det på plakaten som bönderna hade med sig: ”Svenskt lantbruk, tickande bomb”, ”Håll Sveriges bönder högt” och ”No farmers, no food”.

– Man förstår inte att man trampar på en hel näring, som kommer att dö ut. Det är synd, säger Anders Andersson till DN när han kliver ner från sin traktor.

– Flera av de vassaste bönderna jag känner är inga läshuvuden, men fruktansvärt duktiga lantbrukare. Var är de i dag? Nu är det viktigare hur du fyller i alla journaler, säger Anders Andersson.