Det är irriterande att se hur Trafikverket försöker skylla ifrån sig från de tusentals förseningstimmar man orsakar resenärer och godstrafiken. Trafikverket pekar ut tåg som spårat ur som orsaken, men det är ju varför de spårat ur som är avgörande. Och orsaken är dåligt underhållna spår och växlar.

KOMMENTAR. Journalister går på Trafikverkets bortförklaringar. Man skyller på att Arlanda Express-tåg spårade ut vid en växel vilket krävde enkelspårsdrift under längre tid. Men det var inte Arlanda Express som gjorde något fel. Det är konstaterat att det var växeln på marken som orsakade urspårningen.

Alltså: Trafikverket låter utslitna växlar ligga utan underhåll till dess de ställer till trafikstörningar. Något som Sveriges Radio avslöjat.

Samma falska bortförklaringar kommer Trafikverket med när man pekar på att en banvall givit vika efter kraftigt regn. Men det är inte regnets fel att banvallen kollapsade, felet ligger i brist på underhåll. Vägar och järnvägar som inte underhålls blir dåliga.

Halvtimmes försening i snitt 2023

SVT har räknat ut att tågtrafiken Stockholm-Malmö försenades med 9.749 minuter under förra året för Snälltåget. Det innebär ett snitt på 30 minuters försening per tågresa.

– Jag har hållit på i 35 år och det blir bara sämre hela tiden. Det är som att köra på en väg full med hål i, säger lokföraren Mikael Eriksson på Snälltåget.

Exakt så. Järnvägen är i miserabelt skick. Detta på grund av att Trafikverket struntar i att underhålla.

– Ska man inte flyga måste vi ha en järnväg som fungerar, säger lokföraren.

Helt sant. Och därför är det tragikomiskt att vi i åtta år 2014-2022 haft en Miljöpartistisk regering som låtit järnvägen förfalla. Sämre miljöpolitik än att låta järnvägen förfalla är svår att tänka sig. Hur kunde MP-ministrarna låta Trafikverket missköta uppdraget så utomordentligt illa?

Många kan inte ta risken att välja tåget och bli timmar försenade. Man tar nu bilen eller flyget. Det är resultatet av MP i regeringsställning. Och S naturligtvis. Infrastrukturministrar har Anna Johansson (S) och Thomas Eneroth (S) varit. Hur tänkte de? Förmodligen inte alls.