Ett nya partiprogrammet ska klubbas på kongressen i maj. Nu kommer kritik mot att partiledningen vill ta bort kravet på att kapitalismen ska avskaffas.

KOMMENTAR. Det är i medlemmarnas motioner med anledning av förslaget som kritiken blir synlig.

”Vänsterpartiet är värt något bättre. Det här är en avgörande försämring mot det program som ligger nu”, skriver en motionär från Göteborg. Andra medlemmar vill att partiledningens förslaget ska avslås.

Varför bråkar man nu?

Det låter lite mossigt att strida om kapitalismens varande. Den har ju lyft svenska folket ur fattigdom och under senare årtionden har stora delar av världen lyfts ur extrem fattigdom tack vare kapitalismen. Allt medan u-hjälp och bistånd mest hamnar i korrupta politikers fickor.

Ändå uppstår konflikt i Vänsterpartiet nu. Skälet är, enligt arga medlemmar, att Nooshi Dadgostar och partiledningen vill slipa ned det egna partiets profil. Allt för att få ta plats i en S-ledd regering, anklagar källor i partiet.

Att ta bort kravet på kapitalismens avskaffande är en del i att göra Socialdemokratin mer samarbetsvilliga.

– Vi ska tydligen inte visa vilka vi är för att bli smakligare för sossarna, säger en vänsterpartist till Expressen.

Rödgröna kaoset fortsätter

Striden inom V sätter åter ljuset på hur splittrad oppositionen är i svenska riksdagen. Där finns allt från vänsterflanken inom vänstern som vill avskaffa kapitalismen till centerpartister som vill avreglera och underlätta för mindre företag.

Det är alltså en rödgrön röra utan like, som ska utgöra den grund med vilken Magdalena Andersson ska bli statminister igen.

Det är en röra som medierna sällan belyser. Har Magdalena Andersson någonsin fått frågan om hur hon ska samla oppositionspartierna?

Nu får vi se om Vänsterpartiet behåller avskaffandet av kapitalismen som krav. Det är ju ett krångligt sätt att säga att man vill införa kommunism i Sverige. Ett samhälle där politiker bestämmer allt. Tar makten över alla företag och tar makten över produktionen.

Varje gång politiker försökt detta, har resultatet blivit misär, svält och våld.