Warning: Undefined array key 0 in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 1709

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 1709

Warning: Undefined array key 0 in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 1709

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 1709

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 3790

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 3791

Enligt en opinionsmätning ser väljare Sverigedemokraterna som ett mer borgerligt parti än Centerpartiet. Men då har man gjort ”borgerlig” till enbart en etikett för samarbete där S är motståndarna.

KOMMENTAR. Det är lite lustigt att DN/Ipsos jämför just med Centerpartiet, eftersom det traditionellt är ett parti som inte heller har varit bekväm med etiketten borgerlig. Exempelvis använde Thorbjörn Fälldin aldrig ”borgerlig” om sig själv, även om han var statsminister i tre regeringar som han kallade ”icke-socialistiska”.

Men det är inte svårt att förstå varför mer än hälften av de tillfrågade benämner SD som ”borgerliga”.

Borgerlig är dock inte lika med icke-socialistisk

Vi har två sidor i svensk politik, där den ena sidan domineras av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. På andra sidan är Moderaterna och Liberalerna de traditionellt borgerliga. Kristdemokraterna vill se sin ideologiska position som egen, liksom en gång Centerpartiet såg sig som landsbygdskonservativa. Men man samarbetade i parlamentet för att nå majoritet för en regering som var just icke-socialistisk.

Figur av Dick Erixon. (Se mer här och här)

Nu växer Sverigedemokraterna fram som en ledande kraft på de rödas motståndarsida. Då blir det lätt att tolka in det som ett borgerligt parti. Inte minst därför att man samarbetar med borgerliga partier. Och en central del i att vara borgerlig är att vara icke-socialistisk. Men borgerlig har en socioekonomisk dimension som inte stämmer med KD, C eller SD.

Arbetarväljare är nyckeln

En skillnad mellan borgerliga och konservativa är också att arbetarväljare ofta ställt upp på kompetenta konservativa partier och partiledare. Exempelvis förklaras Margaret Thatchers framgångsrika tid som brittisk premiärminister, där hon vann tre parlamentsval i rad, med att hon lockade en stor andel av arbetarväljarna som övergav Labour för henne. Detsamma gäller för Sverigedemokraterna. En betydande del av arbetarväljarna, uppemot 30 procent, har gått till SD från S eftersom SD är konservativt och exempelvis är emot invandring av lågavlönade som kan ta svenskars jobb.

Världsmedborgare kontra svensk

Sverigedemokraterna är socialkonservativa med nationalistisk grundsyn. Borgerliga har ofta velat se sig som globalister, som ”varsomhelstare” (anywhere) till skillnad från ”någonstansare” (somewhere) som bottnar i sin nationella kultur och traditioner. Det tar sig uttryck i att borgerliga gärna ser invandring av lågavlönade som innebär att företag kan pressa ner lönerna.

Men skillnaderna mellan borgerliga och socialkonservativa överbryggs nu av att globalisterna insett att globaliseringsivern gått för långt och att den nationella rättsstaten måste återupprättas. Någonstansarna har fått rätt. Det nationella perspektivet överordnas nu globalismen och även de socioekonomiska skillnaderna.

Därför hade det varit mer korrekt att säga att de borgerliga partierna blivit mer konservativa. Det är ju de som av verkligheten tvingas ändra sig, medan Sverigedemokraterna gör samma politiska analys nu som för tio, tjugo år sedan.