”Jag har kommit till vägs ände”, säger cancersjuke Sven-Olof Sällström (SD). Han hyllas av Jimmie Åkesson när han nu gör sin sista vecka i riksdagen.

I en intervju före jul med mig i Riks (se nedan) berättade riksdagsledamoten och vice ordförande i försvarsutskottet, Sven-Olof Sällström, 55, att han bara har månader kvar att leva. 

Han gick offentligt ut om sjukdomen eftersom han var tvungen att avsäga sig vice ordförandeskapet i försvarsutskottet och ville inte att det skulle spekuleras om varför.

Han hade för avsikt att fortsätta som riksdagsledamot så länge han kunde.

Men nu går det inte längre. Han måste sjukskriva sig. Och åker hem till Ånge.

Viktig för SD:s nya Natoposition

Partiveteranen Sällström tvingades på 00-talet bort från sitt jobb som butikschef på grund av att han var aktiv i Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson ser honom som ”en nära vän” och en person som varit mycket viktig för SD:s omsvängning om Nato. 

– Tiden sedan Svenne blev allvarligt sjuk har varit väldigt tung, för mig och för väldigt många andra i partiet. När det gäller Nato och partiets omsvängning i frågan har han naturligtvis varit extra viktig, säger Åkesson till Expressen.

– Dels har han under mycket lång tid varit en förespråkare av ett svenskt Natointräde, dels har han själv bakgrund som yrkesofficer och väldigt mycket kunskap på området. Att han haft en så framträdande roll i försvarsutskottet har varit både naturligt och till gagn för partiet.

Se intervjun i Riks från 23 november 2023: