Inte ens var fjärde riksdagsledamot har själv gjort värnplikten. Försvarsviljan tycks begränsad bland rikspolitikerna. I topp ligger KD, M och SD.

KOMMENTAR. De senaste åren har antalet värnpliktiga ökat, och i år väntas 7 700 rycka in. Flera riksdagspartier vill att antalet ska upp betydligt.

Men bland riksdagsledamöterna själva har intresset för värnplikten varit betydligt lägre. 86 av 349 har gjort lumpen, enligt TT som gjort sammanställning med uppgifter från Plikt- och prövningsverket. Kristdemokraterna är det parti som toppar listan, där en majoritet av ledamöterna gjort värnplikten.

— Det är glädjande. Vi är ett parti som har profilerat oss som ett försvarsvänligt parti, säger Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson. Själv ryckte han in på F16 i Uppland 1989, och tycker att han haft nytta av erfarenheterna i arbetet i försvarsutskottet.

Sämst är Vänsterpartiet

Det är stor skillnad på hur många av riksdagspartiernas ledamöter som fullgjort värnplikten. Hos Vänsterpartiet är det bara en ledamot som gjort det.

Hela listan:

Kristdemokraterna: 58 procent (11 av 19)

Moderaterna: 32 procent (22 av 68)

Sverigedemokraterna: 30 procent (22 av 73)

Centerpartiet: 21 procent (5 av 24)

Socialdemokraterna: 20 procent (21 av 107)

Miljöpartiet: 17 procent (3 av 18)

Liberalerna: 6 procent (1 av 16)

Vänsterpartiet: 4 procent (1 av 24)

Dåligt betyg till riksdagen

Till TT menar ”expterter” att det inte gör något att riksdagsledamöterna inte vet vad det innebär att göra värnplikten. De ska ju inte gräva skyttegravar, menar någon. Men det är självfallet en moralisk svaghet att de som leder landet inte själva är beredda att ”skita ner” händerna i försvaret av landet, men räknar med att hundratusentals andra ska göra det.

Dessutom gör man ju, i normala fall, värnplikten innan man kandiderar till riksdagen. Att inte göra lumpen som ung säger något om individens moraliska vilja att värna landet mot yttre fiender.