Sverige ska vara en rättsstat där hederligt folk kan leva tryggt. En del i det är att polisen gör sitt jobb med kompetens och skärpa. Och när det blir fel, erkänner man utan omsvep och rättar det. Så har nu skett för taxiföraren Ali Omar i Ronneby.
Jag blir nästan tårögd av att läsa hur polisen ringer upp Ali Omar och berättar att de gjorde fel när de bötfällde honom och drog in körkortet. Han hade kört 50 förbi en 30-skylt. Men 30 gäller bara kontorstid.
Nu har polisen bett om ursäkt – och beviljat skadestånd, rapporterar SVT.
Polisen behöver bli mycket tuffare i kampen mot det våldskapital som klan- och gängkriminella numera har. Men det betyder inte att man får behandla hederligt folk illa. Rågången måste vara glasklar. Polisen ska vara hederliga människors skydd och brottslingars skräck. Inte tvärtom.
Upprättelse
Ali Omar säger till SVT att han blev jätteledsen och sårad över att förlora körkortet. ”Att kunna köra är jätteviktigt för mig.”
Men några dagar senare insåg polisen sitt misstag och ringde för att be om ursäkt.
Ali Omar har också beviljats 13 000 kronor i skadestånd av Justitiekanslern för förlorad inkomst, eftersom han inte kunde köra sin taxi de dagarna han var utan körkort.
– Jag blev mycket glad. Jag har inte gjort fel på mina 18 år här i Sverige, säger han.
Så här ska det vara!
Just så här ska det gå till. Statsmakten ska erkänna när det blivit fel och utan någon prestige medge det. Denna prestigelöshet är lika viktig för att återupprätta anseende och förtroende för polis och andra myndigheter, som att de ska göra sitt jobb med energi, beslutsamhet och uthållighet.
Här känner jag plötsligt igen mitt gamla, älskade Sverige. Hederligt. Rakryggat. Och självklart att rätt ska vara rätt.
Rättskaffenhet är en viktig hållning
Rättskaffenhet är ett fint ord som glömts bort, men som är helt centralt för en fungerande statsmakt. Synonymer är rättrådighet, hederlighet, redbarhet och omutlighet. Egentligen handlar det i grunden om att ta sin uppgift på allvar, varken slarva eller överutnyttja sin position. När myndigheterna fungerade backades detta moraliska rättesnöre upp av lag om tjänstefel som slog fast att felaktigt agerande som inte rättades till kunde få konsekvenser för offentliga tjänstemän – böter, avsked eller fängelse.
Det handlar om ett system som uppmanar tjänstemän att göra rätt. Då kan relationen mellan folk och de som ska upprätthålla lagarna fungera förtroendefullt. Det är därför det är så glädjande att se hur polisen i Ronneby ser till att rätta sig när man gjort fel, trots att det med dagens bristande system varit enkelt att sopa felet under mattan. Det tyder på en sund hållning och en inre trygghet. Något vi borde få se oftare.