Mindre än tre månader efter att hon ställde upp för omval som språkrör på kongressen avgår Märta Stenevi. Skälet sägs vara privat, men allt talar för att hon anser kongressen valde fel kollega som språkrör – Daniel Helldén.

KOMMENTAR. Miljöpartiet har en märklig tvehövdad ledning, en man och en kvinna (ingen trans än). Men det finns en anledning till att inga viktiga organisationer, företag och föreningar leds på detta sätt. Det blir dubbelt så dåligt.

Märta Stenevi trodde säkert att hennes motstånd mot Daniel Helldén skulle räcka för att hålla honom borta från att bli manligt språkrör.

Men Helldén vann med en röst under kongressen.

Två dominanta personligheter

Både Stenevi och Helldén är kända för att vara bestämda om att alltid få sin vilja igenom. Stenevi har skapat mycket dålig stämning på partikansliet. Det är också känt att Helldén skapade turbulens i Stockholms stadsförvaltning när han som borgarråd körde över sakkunniga i trafikfrågor.

Nu skulle de två bångstyriga personerna samsas som två ledare i toppen på Miljöpartiet.

Det visade sig hålla i mindre än tre månader. Stenevi sjukskrev sig två månader efter kongressen och avgår nu, tre månader efter att hon blev omvald.

Att något annat än valet av Helldén skulle vara orsak till tvärkastet bär inte sannolikhetens prägel.