Kritiken mot S-ledaren är massiv sedan hon pekar ut enskilda debattörer och misstänkliggör dem för att få pengar på tvivelaktigt sätt – helt utan bevis. Det handlar bara om att smutskasta. Inte debattera.

Det är i en intervju i DN som Magdalena Andersson kastar ur sig anklagelser som är helt och hållet grundlösa. Rubriken på intervjun summerar: S-ledarens misstro mot högerdebattören: ”Vem finansierar honom?”

I intervjun som skulle handla om riskerna för ryska påverkansoperationer inför EU-valet anklagar hon medarbetare vid statsministerns kansli för att sprida hat mot Socialdemokraterna och frågar sig vem som finansierar den profilerade borgerliga debattören Henrik Jönsson.

– Vem finansierar honom?, frågar hon.

Jönsson svarar DN: Finansieringen av hans Youtubekanal kommer helt från frivilliga donationer. Han är dessutom en entreprenör som över åren har byggt upp en egen förmögenhet.

Groteskt sätt att agera

Och när det kommer till konkreta fakta, är det hennes eget samarbetsparti Miljöpartiet som i den EU-parlamentariska gruppen avslöjats med att ha en ledamot från Lettland som i många år varit rysk agent.

Ändå kastar hon grundlösa misstankar mot sina motståndare som lätt kan ses som anklagelser om rysskopplingar.

Hon undergräver tilltron till politiken, ökar polariseringen och sår misstänksamhet i det svenska samhället med detta helt groteska sätt att uppträda.

Morgan och Strandhäll spred hånfulla inlägg som ministrar

Andersson klagar också på att politiska tjänstemän i regeringskansliet använder arbetstid för att twittra kritiskt om Socialdemokraterna.

– Att skattebetalare betalar medarbetare till statsministern som sitter och driver hat mot oppositionsledaren 24 timmar om dygnet, det är ju en nyordning, säger hon.

Men hennes egen regering var ju värre. Där satt ministrar – inte minst Morgan Johansson och Annika Strandhäll – hela dagarna och publicerade hånfullheter i sociala medier. Justitieminister Morgan Johansson var samtidigt passiv i att bekämpa den brottslighet som växte lavinartat under hans tid i regeringen.

Deras hånfullhet och hatfyllda inlägg bidrog till att sätta tonen i debatten.

Det är Socialdemokraterna som splittrar

I intervjun anklagar hon också Sverigedemokraterna för att splittra. Men det är ju Andersson och hennes lag som genom grundlösa anklagelser, hån och hat skapar splittring.

Andersson får nu hård kritik för sitt agerande i DN-intervjun.

”Det är ett oseriöst, obehagligt och häpnadsväckande inkompetent uttalande”, skriver  Jens Liljestrand i Expressen.

Anderssons kommentarer kommer ”utan minsta bevis”, något Sydsvenskans Olle Lönnaeus dömer ut som ”riktigt dåligt”. Även i vänsteraktivistiska Dagens ETC riktar Max V Karlsson kritik mot S-ledaren och skriver att Jönsson inte får ”betalt av någon mystisk stor fiende för att kampanja mot S”.

Också socialdemokrater är kritiska. Statsvetaren Ulf Bjereld skriver på X att Anderssons agerande skadar det politiska samtalet.

Tidningen Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell anser att Magdalena Anderssons utspel är ”under all kritik”.

Och regeringen slår tillbaka mot anklagelserna.

– Det här inte anständigt av en före detta statsminister, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar till Expressen.  

Andersson ser spöken överallt

Frågan är om Anderssons vilda anklagelser ska ses som paranoia. Hon tycker alla är emot henne och förmår inte bemöta saklig kritik mot den S-politiken som försatt Sverige i ett allvarligt läge. Hon kan bara se omgivningen i ”vi” och ”dom”. Allt är ett spel på personligt plan, inte politik som är avgörande för landets utveckling.

Är det så här S kommer att agera fram till valdagen 9 juni? Det vore otroligt sorgligt och skadligt för väljarkårens möjligheter att ta del av partiernas olika hållning till EU och den ökade makt som Bryssel vill flytta från Sverige.

Förhoppningsvis är väljarna klokare än att gå på Anderssons billiga och magsura försök att misstänkliggöra sina konkurrenter i EU-valet.