Återigen springer politiker iväg och ska skicka svensk militär till alla världens hörn utan att först ha säkrat att Sveriges territorium är säkrat. Detta dagisbeteende måste få ett slut.
KOMMENTAR. Det är visserligen hedrande att Nato frågar om Sverige kan delta i att skydda handelstrafiken i Röda havet från islamistiska angrepp.
Regeringen har tydligen uttalat sig positivt om detta. Utan att höra med försvarsmakten.
Marinens kommunikationschef Jimmie Adamsson säger till Svenska Dagbladet att det inte finns något konkret svar på vad marinen kan göra eftersom man inte vet vad uppdraget handlar om. Inte heller flygvapnet vet vad som förväntas av dem.
– Jag sitter inte på någon information om detta överhuvudtaget, säger flygvapnets kommunikationschef Louise Levin.
Så här får det inte gå till.
Svenskt försvar avrustat och vapenlöst
Politikerna – både röda och blå – har avvecklat svenskt försvar sedan 1995. Försvarsmakten är liten, svältfödd och utan vapen, skulle man kunna säga.
Det ska nu ändras eftersom försvarsutgifterna i statsbudgeten höjs.
Men pengar blir inte vapensystem över natten. Det tar många år att på plats få komplicerade system som behöver hänga ihop med varandra.
Officerare säger till tidningen att det vore farligt att skicka exempelvis svenska stridsfartyg som Visbykorvetterna till stridszoner eftersom fartygen saknar luftvärn.
Ska svenskarna skjuta ärtbössa mot islamisterna i Röda havet?
När ska politiker visa statsmannaskap?
Det framstår som att vi fortfarande har en lekstuga på regeringsnivå. Politiker måste ta ansvar för det fullständiga haveri som svensk försvarspolitik varit i mer än 20 år.
Om man förstört ett väl fungerande militärt och civilt försvar sedan 1995 kan man naturligtvis inte räkna med att det ska vara funktionsdugligt bara därför att man börjat ”tänka” om.
Försvarsmakten ska växa. Försvarsmakten ska få tillbaka sin slagkraft. Men det kommer att ta tid.
Under den tiden ska inte politiker leka som om Sverige hade ett starkt försvar. För det har man sig själv att skylla.