Det är smått bisarrt att läsa lång intervju med MP-spårkröret Daniel Helldén på temat EU-val. Han vill vinna val på att utmåla motståndarna som hemska spöken. Så slipper man stå för politik som folket vill ha.

KOMMENTAR. – Just nu är det EU-politiken som står i centrum, säger Daniel Helldén. För att sedan gå till angrepp på ”högerkrafterna” för att de inte är med på radikal miljö- och klimatpolitik.

Varför talar han inte om sin egen politik, kanske någon undrar.

Talar tyst om hur MP vill plåga vanligt folk

Svaret är enkelt: Helldén vet att ingen vill ha Miljöpartiets politik eftersom den skulle ruinera alla hushåll. Allt skulle bli mycket dyrare om partiet fick inför miljöskatter eller förbuda det som fungerar.

Därför vill han flytta fokus och säga att ”högerkrafterna” är emot att rädda klimatet och förbättra miljön. Om han får skälla på ”högerkrafterna” slipper han tala om vilken plåga hans egen politik innebär för väljarna i deras vardag.

Men nu genomförs intervjun av statsvetaren Stig-Björn Ljunggren i Sydöstran (S), och han låter inte Helldén komma undan.

Busskort istället för bil på landsbygden

Ljunggren frågar således, hur han ska få svenska folket att acceptera ”klimatomställningen”. Helldén svarar:

– Vi vill att det ska vara en rättvis klimatomställning. Det måste vi trycka mer på så att alla känner att de är en positiv del av detta. Det måste exempelvis också gälla landsbygd och glesbygd. Vi miljöpartister anklagas ofta för att vara ett storstadsparti och därför försöker vi nu forma en klimatpolitik där alla är med.

Ljunggren frågar hur det ska gå till.

– Ett förslag är Sverigekortet. Det ska gå att åka med all kollektivtrafik i hela landet på samma kort. Du betalar 499 kronor och får sen kliva på regionaltåg och bussar. Tanken ä att göra det enkelt att åka, att det ska gälla alla, att det ska vara billigt, oavsett om du bor i Stockholm eller Norrland.

Efter chockhöjda bränslepriser, bidrag till landsbygden

Ljunggren påpekar att det inte finns buss överallt på landsbygden.

– Då vill vi ha någon form av regionalt stöd till den som måste använda bilen. Vi jobbar med att utarbeta ett sådant förslag. Tidigare har vi föreslagit ett skatteavdrag beroende på var man bor. Eller kanske en ”leasincheck” som du kan använda när du behöver använda bil. Poängen med detta är behovet för att skapa acceptans och mer rättvisa i omställningen.

Politikerna ska alltså bestämma hur, när och varför du ska få starta bilen och köra. En sorts ransoneringskort, liknande det man hade på bristvaror under andra världskriget. Helldén vill att politiken tar makten över människors vardag genom att chockhöja bränslepriserna. Förmodligen vill Miljöpartiet mer än fördubbla priset på bensin och diesel. Kanske 100 kr per liter?

Jag skriver ”förmodligen” för Helldén talar inte om i intervjun varför folk ska behöva bidrag för att köra bilen. Men svaret är givetvis att det ska bli extremt dyrt. Allt blir extremt dyrt om MP får välja. Det är bara miljonärer som kan leva, medan vanligt folk ska tvingas tillbaka till backstugenivå.

Sovjetkommunism å färde

Detta enorma maktbegär över att i detalj styra befolkningens vardag får mig att tänka på Sovjetunionen. Där skulle allt bli så bra för medborgarna. Jämlikt och solidariskt. Resultatet blev hårt förtryck när politiken skulle tvinga människor att leva som kommunisterna ville. Helldéns gröna khmerer vill också ta makten över människorna, men med andra signalord: klimatomställning och, tillåt mig gapskratta, demokrati.

Vi konservativa måste bli bättre på att blottlägga det skadliga makgbegär som vänsterpolitiker så intensivt drivs av. Självklart talar vänsterpolitiker om allt det goda och trevliga de lovar, om bara folket låter sig bli trälar under deras politiska kommissarieverksamhet.

Den gröna fascismen hotar människors frihet.