Islamistiska Iran har ofta tagit utländska medborgare som gisslan för att använda dem i fångutväxling med iranska regimens medarbetare som dömts i utlandet. När Sverige dömde en iransk regimföreträdare till livstid för brott i Iran var det bara en tidsfråga innan Iran skulle ta en svensk som gisslan.

Det råkade bli 33-årige Johan Floderus som var på semester i Iran när Sverige dömde den iranske regimföreträdaren Hamid Noury till livstids fängelse för folkrättsbrott i Iran. En dom som gjort den iranska regimen rasande eftersom de anser den svenska domen vara politisk.

Frågan är varför Sverige ska ta på sig att döma folk som inte utfört brott i Sverige eller mot svenskar. Hamid Noury lurades till Sverige i en fälla och greps när han kom hit. Hans advokat Thomas Bodström hävdar att rätten varken kunnat bevisa att hans klient fattat beslut om att döda iranska fångar eller att han deltagit i tortyr. Att han arbetat för den islamistiska regimen när den i slutet på 1980-talet dödade tusentals regimkritiker är belagt, men inte hans exakta förehavanden.

Vad har Sverige med detta att göra?

”Humanitära stormakten” gör svenskar till kidnappningsoffer

Det är den fixa idén i politikerklassen om Sverige som den ”humanitära stormakten” som spökar. Inte nog med att Sverige ska ta emot alla världens flyktingar, vi ska verkställa rättsskipning för alla världens brott.

Men det är extremt naivt, på gränsen till dåraktigt, när man tror att Sverige kan agera rättskipare för hela världen. Det var när Sverige utvidgade reglerna för ”universell jurisdiktion” som det blev möjligt att ställa personer till ansvar i svensk domstol även om brottet inte hade någonting alls med Sverige eller svenska medborgare att göra.

Detta som ett led i att stärka de mänskliga rättigheterna. Men någon diskussion fördes (naturligtvis inte) om vilka utrikespolitiska konsekvenser det skulle kunna få om svenskar i hämndaktioner började tas som gisslan av brutala regimer.

Om Sverige tar sig rätten att döma dem som inte gjort Sverige något, då anser sig sådana regimer trampade på tårna. Det leder – som vi nu ser – till fruktansvärda konsekvenser för oskyldiga svenskar som reser ut i världen.

Sverige måste gå med på fångutväxling

Johan Floderus riskerar nu dödsstraff. Åklagaren i Iran yrkade häromdagen på detta.

Han har suttit fängslad sedan april 2022, i snart två år i Irans beryktade fängelser.

Enligt Irankännare finns det bara ett sätt att få Floderus fri och det är genom att gå med på fångutväxling där den i Sverige dömde iranske Noury byts mot Floderus.

Flera andra länder har fått hem fängslade medborgare genom fångutväxlingar, bland annat USA, Belgien, Nederländerna, Frankrike och Australien.

Det är bara att svälja förtreten och sätta igång sonderingar med mullorna i Iran om hur det ska ske.

Och lära läxan: Sverige är ett litet, litet land utan några militära muskler. Vi kan inte springa runt i världen och spela Allan. Vi måste sluta låtsas vara en humanitär stormakt. Svenska staten är till för att skydda svenska medborgare – inte offra dem för alla de orättvisor som sker där ute i den vida världen.