Ingenting går president Joe Bidens väg just nu. Åklagare anser honom alltför gammal att åtalas för brott han begått. Enligt opinionsmätning anses Donald Trump vara bättre på alla viktiga politiska frågor än Biden. Dessutom tror inte demokratiska strateger att Biden klarar av debatter.

Till råga på allt framträdde i natt den framgångsrike strategiske räven James Carville i TV-intervju där han inte var optimistisk om Joe Bidens möjligheter, trots att han själv var med och fick Bill Clinton vald 1992 och 1996. Med sitt framträdande sår Carville nu tvivel om att Biden kan klara av att bli intervjuad och delta i debatter.

Avstår största publik Biden kan få

Carville frågar sig varför Biden avstår det bästa tänkbara tillfället att möta det amerikanska folket, i en intervju under Super Bowl när över 110 miljoner sportintresserade tittar.

– Det är den största tv-publiken du någonsin får en chans att möta. Dessutom en 20-, 25-minutersintervju. Och du gör den inte? Det är ett slags tecken på att du och dina medarbetare inte har mycket förtroende för dig, säger Carville. ”Det finns inget annat sätt att läsa det här.”

Inte nog med att Carville tolkar det som att Biden inte klarar av en längre intervju. Han tror inte heller Biden kommer att möta Trump i några presidentvalsdebatter.

– Han kommer inte att göra några debatter. Han är gammal, jag vet vad det innebär för jag är nästan lika gammal som han, och det kommer aldrig att bli bättre, säger han.

Den alltid lika frispråkige Carville, som anses ha vunnit presidentvalet åt Bill Clinton mot sittande president Bush 1992 med slogan ”It’s the economy, stupid!” (Det är ekonomin, dumbom!). Bush den äldre försökte vinna omval på att han vunnit Kuwaitkriget mot Saddam, men Carville såg till att Clinton talade om inflation och ekonomiska aspekter. Idag vill han dock inte att Biden ska tala om ekonomi – människorna känner inte att de fått det bättre, då är det farligt att vara optimistisk. Det ger intryck av att man inte har kontakt med vanligt folk.

Trump bättre på allt

Ett skäl för Demokratiska valstrateger att vara oroliga är också att amerikanska folket i mätningar håller Donald Trump för att vara en bättre president än Joe Biden.

Trots att ekonomin i USA nu går bättre än väntat svarar 55 procent av de registrerade väljarna som svarat i NBC News-mätning att de tror Trump är den bättre kandidaten för att styra ekonomin, jämfört med 33 procent som tror på Biden.

Trump har också stora försprång i förtroende på en rad andra politikområden. När det gäller att säkra gränsen är det 35 procentenheter fler som tror på Trump än Biden. När det gäller att ha den nödvändiga mentala och fysiska hälsan för att vara president leder Trump med 23 procentenheter. När det gäller att hantera brott och våld, tror 21 procent fler på Trump. Den tidigare presidenten har också tvåsiffriga ledningar över Biden när det gäller att vara konkurrenskraftig och effektiv (+16) och om att förbättra USA:s ställning i världen (+11).

*

Se mer: här, här.