Frågan som plågar vänsterns opinionsbildare – borde inte presidenten pensionera sig? Nu tar allt tyngre röster sin hand från Joe Biden. De talar öppet om att han måste avlägsnas från valsedeln i höstens amerikanska presidentval.

KOMMENTAR. En som nu gör det är Ezra Klein som är tung kolumnist i medievänsterns flaggskepp New York Times. I den egna podden på tidningens hemsida säger han: ”Jag gillar Biden. Jag tycker att han har varit en bra president. Jag tycker att han är en bra president. Jag gillar inte att ha den här konversationen.”

För att sedan konstatera att Joe Biden inte är lämplig som Demokratiska partiets kandidat för kommande fyra år i Vita huset.

Biden-kampanjen tror inte på Biden

Klein konstaterar att Bidens medarbetare agerar som att de inte tror att väljarna skulle gilla Biden mer, ju mer de får se och höra av honom.

”Biden har gjort klart färre intervjuer än någon annan president i modern tid… När Barack Obama varit president i drygt tre år hade han gjort fler än 400 intervjuer och Donald Trump hade ställt upp på fler än 300. Joe Biden har medverkat i färre än 100 intervjuer.”

Ezra Klein har talat med James Carville, valstrategen med ikonstatus inom Demokratiska partiet. ”Han säger till mig att en presidentvalskampanj har flera tillgång att ta till, men den viktigaste tillgången är naturligtvis kandidaten själv. Och Biden-kampanjen använder inte Joe Biden som om han vore en självklar tillgång för kampanjen.”

Opinionsläget per delstat. Källa: Election Predictions Official. (Disclaimer: Innehållet i Youtubeklippet omfattas inte av utgivningsbeviset och utgivarens ansvar.)

Utöver dessa aspekter visar aktuella opinionsmätningar att Donald Trump får ett allt större övertag över Joe Biden, både på nationell nivå och i viktiga delstater. Av en aktuell genomgång av mätningar i alla delstater framgår att Trump kan vinna med 312 elektorer mot 226 för Biden.

Paniken börjar sprida sig

Det framgår tydligt av Klein att paniken nu börjar sprida sig inom Demokratiska partiet. Eller som Klein uttrycker det: ”Men de behöver en kandidat – demokraterna behöver en kandidat – som aggressivt kan kampanja, för återigen – och jag kan inte betona detta nog – de förlorar för närvarande.”

Därför är steg ett att övertala Joe Biden att inte ställa upp i höstens val, menar New York Times inflytelserike kolumnist.

Det skulle innebära att delegaterna på partiets stora konvent i augusti skulle vara fria att välja vem de vill. Detta eftersom primärvalen under våren i så fall blir överspelade, och som Biden har vunnit. Något liknande har inte hänt i amerikansk politik på mer än 50 år.

Kalla det Kamala Harris-problemet

Problemet är att det senaste ”öppna” konventet 1968 slutade i katastrof för Demokraterna. Striderna mellan förespråkare och motståndare till Vietnamkriget slet partiet i stycken och republikanen Richard Nixon kunde vinna presidentvalet.

Alla Klein talat med känner oro för att agera på detta sätt. ”Kalla det Kamala Harris-problemet”, skriver han. Teoretiskt borde vicepresidenten vara förstahandsvalet i en sådan situation. Men hennes förtroende är ännu lägre än Joe Bidens. Få tror att hon skulle vara en bättre kandidat än Joe Biden. Men att gå förbi henne skulle kunna slita sönder partiet i strider på konventet.

14 namn – kan något ersätta Biden?

Klein tror dock inte att det skulle hända, eftersom Harris förstår sina begränsningar och partiets viktigaste mål är ändå att vinna val. Och partiet har, menar Klein, tonvis med talangfulla namn: Gretchen Whitmer, Wes Moore, Jared Polis, Gavin Newsom, Raphael Warnock, Josh Shapiro, Cory Booker, Ro Khanna, Pete Buttigieg, Gina Raimondo, Alexandria Ocasio-Cortez, Chris Murphy, Andy Beshear och J.B. Pritzker, för att nämna några. 

Under konventet skulle de få hålla tal och hela landet skulle lyssna. Någon av dem skulle kunna samla konventet och bli presidentkandidat. Klein är övertygad om att konventet med nära 3000 delegater kommer att agera strategiskt och i augusti välja rätt kandidat för att besegra Donald Trump på valdagen, drygt två månader senare.

I organiserat kaos finns dynamik

Klein medger att det kommer att vara kaotiskt, men till skillnad från Republikanerna där alla förväntas falla in i ledet bakom Trump, kan Demokraterna också visa dynamik och förnyelse.

”Så ja, jag tror att Biden, hur smärtsam det än är, borde hitta sitt sätt att avgå som en hjälte. Att partiet ska hjälpa honom att hitta vägen dit, till att vara det han sa att han skulle vara 2020, bryggan över till nästa generation av demokrater. Och sedan tycker jag att demokraterna borde träffas i augusti på konventet för att göra det som politiska partier har gjort där tidigare: organisera seger.”

Vem kan ta efter Joe Biden?

Låt oss titta på de namn som Klein nämner.

Gretchen Whitmer, 52, guvernör i Michigan. Jurist och åklagare. Blev känd när hon i abortdebatt i delstatsförsamlingen berättade om att hon blivit utsatt för sexuellt övergrepp.

Wes Moore, 45, guvernör i Maryland. När han under uppväxten i Bronx med afroamerikansk/jamaikansk bakgrund togs för småbrott skickade mamman honom till militärskola. Där skärpte han sig och blev löjtnant inom underrättelseverksamheten. Tog också fil.kand i internationella relationer. Efter tjänstgöring i armén blev han bankman i New York.

Jared Polis, 49, guvernör i Colorado. Han vann återval i jordskredsseger 2022. Han har fil.kand i statsvetenskap från Princeton och startat flera internetbolag, varav ett blivit börsnoterat till ett värde av 5 miljarder kr. Han var den förste öppet homosexuelle ledamoten i delstatsförsamlingen.

Garvin Newsom, 56, guvernör i Kalifornien. Växte upp med ensamstående mamma med knappa omständigheter. Tack vare basket-stipendium kunde han ta fil.kand i statsvetenskap. Startade företag i vinbranschen med multimiljardär i familjen Getty.

Raphael Warnock, 55, pastor och senator från Georgia. Förste afroamerikanske senatorn från södern.

Josh Shapiro, 50, guvernör i Pennsylvania. Juris doktor. Delstatspolitiker.

Cory Booker, 55, senator för New Jersey. Amerikansk fotbollsspelare. Fil.kand i sociologi. Delstatspolitiker.

Ro Khanna, 47, kongressman från Kalifornien. Juris doktor. Tidigare statssekreterare i handelsdepartementet. Föräldrarna invandrade från Indien.

Pete Buttigieg, 42, transportminister. Underrättelseofficer i marinen och tidigare borgmästare i lilla staden South Bend, Indiana. Öppet gay.

Gina Raimondo, 52, handelsminister. Ekonom. Affärskvinna. Tidigare guvernör i Rhode Island.

Alexandria Ocasio-Cortez, 34, kongresskvinna. Fil.kand. Aktivist. Socialist. Extremvänster.

Chris Murphy, 50, senator från Connecticut. Jurist. Delstatspolitiker sedan 25-årsåldern.

Andy Beshear, 46, guvernör i Kentucky. Son till tidigare guvernör. Juris doktor. Delstatsåklagare.

J. B. Pritzker, 59, guvernör i Illinois. Juris doktor. Advokat och affärsman i Chicago. Spenderade 171 miljoner dollar (c:a 2 miljarder kr) av egna pengar på att bli vald till guvernör 2018.

Kandidaterna imponerar inte

Den här långa listan av tänkbara presidentkandidater för Demokraterna imponerar inte. När man ser den, förstår man varför Joe Biden håller sig kvar. De finns inga tungviktare bakom honom som kan kliva fram och fylla rollen som presidentkandidat.

Listan med politiker börjar likna hur europeiska politiker brukar vara, alltså politiska broiler. Personer som har bristfälliga yrkeserfarenheter eller alltför kort tid i verkställande positioner. Ingen av dem är kända för amerikanska folket.