Liksom Donald Trump har Joe Biden hanterat hemligstämplade handlingar på ett olagligt sätt. Men eftersom Joe Biden är så gammal och glömsk, skulle ingen jury fälla honom, menar åklagare. Donald Trump ska däremot ställas inför rätta.

KOMMENTAR. Åklagarens förundersökning slår fast att Joe Biden efter avgången som Obamas vicepresident ”avsiktligen innehade och avslöjade hemligt material”. Åklagaren rekommenderar inget åtal mot Biden eftersom det är osannolikt att en jury, med tanke på presidentens höga ålder, skulle fälla honom för att med fullaste avsikt ha begått ett allvarligt brott.

Inför en jury skulle Biden sannolikt framställa sig som en ”gammal, sympatisk, välmenande man med dåligt minne”, liksom han gjort inför utredarna, skriver åklagaren Robert Hur.

Medierna tar senil president som naturligt

Vänstermedia är som vanligt överinseende med denna fullständigt förödande kritik mot sittande president som inte anses vara vid sina sinnens fulla bruk för att stå till svars för brott. Politico har rubriken: Special counsel passes on charging Biden but paints damning portrait of him. Washington Post har den trötta rubriken: No charges for Biden in classified documents probe. NBC tar beskedet om otillräknerlig president med ro: Biden won’t be charged in classified docs case; special counsel cites instances of ‘poor memory’.

Samtidigt går dessa medier till stormande attack mot Donald Trump och hans minne när han vid ett tillfälle förväxlar två namn.

Partiskheten kan inte bli värre än så här.

Och väljarna ser det.

Biden kommer inte ihåg när han varit vicepresident

När åklagare Hur höll förhör med presidenten i oktober noterar han hur dåligt Joe Bidens minne numera är.

”Han kom inte ihåg när han var vicepresident. Den första dagen glömde han när hans ämbetsperiod tog slut (’Om det var 2013 – när slutade jag som vicepresident’). Den andra dagen glömde han när ämbetsperioden inleddes (’2009 – var jag fortfarande vicepresident?’)”, skriver Hur och fortsätter:

”Han kom inte ihåg, ens på ett spann på flera år, när hans son Beau dog.”

Joe Bidens son Beau avled i cancer 2015.

Biden inte lämplig att leda landet

Republikanerna har naturligtvis en mer direkt kommentar till åklagarens beskrivning av en senil gammal farbror som en jury skulle tycka synd om: ”En man som inte ens är kapabel att hållas ansvarig för att ha handskats vårdslöst med hemliga dokument är sannerligen inte lämpad för Ovala rummet”, säger representanthusets talman Mike Johnson, som är nummer tre efter vicepresidenten som högst rankad i landet.

Republikanerna i kongressen ifrågasättande av Bidens förmåga att fungera som president har fått nytt bränsle. Åklagarens förundersökning om Joe Bidens hantering av hemligstämplade dokument kan vara en gåva till republikaner, även åklagaren inte avser ställa Biden inför rätta – så som andra åklagare gör gentemot Donald Trump.

Detta sätter åter fokus på om Joe Biden är mentalt kapabel att vara USA:s president och överbefälhavare.