Inför Förintelsens minnesdag måste vi fundera över hur judehatet blivit så starkt i Sverige. Det menar utbildningsminister Mats Persson som för första gången erkänner att rasism härjar bland invandrare.

KOMMENTAR. En intressant artikel från en minister. Det är inte varje dag det händer. Men i Expressen har det hänt.

”Nu står vi återigen i en tid där judehatet sköljer över världen. Men det är inte primärt 90-talets skinnskallar som kommit tillbaka utan i stället är det invandrade grupper som tillfört en ny dimension av hat”, skriver ministern i debattartikel.

Inte är väl invandrare hatfyllda rasister?

”Det tycks göra många obekväma, men då inte för vad som uttrycks – utan just för att avsändarna är invandrare. I stället för att erkänna det faktum att det finns en djuprotad kulturell antisemitism i Mellanöstern … som nu också finns här bland oss i Sverige – så bortförklaras detta med missförstånd och feltolkningar. Det är ett misstag.”

Vänsteraktivistiska akademiker bär på grova fördomar

Utbildningsministern pekar också på att en annan grupp präglas av antisemitism: ”Det blir inte minst tydligt inom delar av akademin. Hatet närvarar i hela utbildningssystemet.” Ministern citerar analys: ”Här finns det forskare som ignorerar och reproducerar antisemitiska tankefigurer, framför allt utifrån postkoloniala och intersektionella perspektiv”. 

Mats Persson uppmanar till civilkurage och att fler ska säga ifrån. Men hur ska vanliga svenskar kunna ta ansvar när etablissemang så länge blundat för rasismen i ”goda” kretsar?

Här måste regeringen, det politiska ledarskapet i landet, ta ledningen och se till att avslöja de som bakom aktivism och påstått goda syften, egentligen står för brutal rasism. Rättsväsendet måste vakna och åtala professorer och invandringsföreträdare som uttrycker rasism.

Så länge ”goda” aktörer får ägna sig åt rasism kommer den att öka. Deras skenhelighet måste avslöjas och deras ondska blottläggas.