Det är inte den feministiska inriktning som gör att män inte röstar på Socialdemokraterna, skriver flera S-kvinnor som efterlyser mer vänsterfeminism i partiet. Deras perspektiv förklarar – delvis – varför könskillnaden i partiröstning ökar.

I det förnyelsearbete som Socialdemokraterna ägnar sig åt i opposition konstateras att Socialdemokraterna har betydligt fler kvinnor än män som rösta på partiet. 

Ett antal S-kvinnor vänder sig dock i en debattartikel emot analysen i det interna arbetet: ”Vi ifrågasätter dock starkt att vårt feministiska fokus lyfts fram som en anledning till deras bristande stöd för oss. Låt oss vara tydliga: Det finns många faktorer som påverkar varför killar inte stöder Socialdemokraterna – vår feministiska inriktning är inte av dem.”

Man tycker ”machonormen” är problemet för män och ogillar att arbete fokuserar på partiets svaga stöd bland män: ”Att framhäva de problem killar möter på bekostnad av tjejer skapar en orättvis obalans.”

Feminism är bra för killar

Man anser det beklagligt att partiet inte lyfter att ”tjejer utsätts för oönskade sexuella närmanden i hög utsträckning”. 

Artikelförfattarna kommer till slutsatsen att det är mer feminism som partiet behöver: ”Det understryker behovet av att förstärka feminismen i vårt parti, inte minska den … Feminism är inte enbart en kvinnofråga. Feminism är jämställdhet och frihet. Och feminism är inte i vägen för unga killars partisympatier.”

Män och kvinnor röstar olika

Könsskillnaden i partival har ökat starkt. Idag röstar, grovt sett, två tredjedelar av kvinnorna på rödgröna partier medan två tredjedelar av män röstar på Tidö-partierna.

Många har funderat över vad detta beror på. Kvinnor borde ju reagera på det ökade våld som migrationen medfört, inte minst för kvinnor som enligt hederskulturer är mannen underordnad. Men nej, det tycks inte störa majoriteten av kvinnor i Sverige. Istället är det männen (som förut var mer vänster) som blir alltmer konservativa i insikten att våldet och otryggheten måste bekämpas med en kraftigt skärpt kriminalpolitik och begränsad invandring.

Förklarar mäns röstande, men inte kvinnors

Den ovan refererade debattartikeln ger dock en fingervisning om varför män inte lockas av Socialdemokratin. Där ska män feminiseras och sluta vara män. Självklart är det föga lockande för de flesta män med partier som bara ser det andra könets perspektiv.

Även det ger ingen förklaring på frågan varför kvinnor röstar för en politik som leder till mer lidande för kvinnor. Ingen kan bestrida att en ”mjuk” kriminalpolitik där våldsbrottslingar släpps ut efter kort fängelsetid utgör en ökad risk för kvinnor. Ändå röstar de flesta kvinnor för detta.

I sanning en gåta. Som inget parti lyckats knäcka.