I sitt utvärderingsarbete av det egna partiets politik konstaterar Socialdemokraterna att de får allt svårare att få manliga väljare. Bland unga män har man bara stöd av 12-13 procent.

Det har sedan länge funnits en utveckling där män och kvinnor glider allt längre ifrån varandra politiskt. Medan männen går till höger har kvinnorna blivit alltmer vänster.

I åldersgruppen 18 till 29 har oppositionspartierna stöd hos bara 35 procent av männen. Andelen unga kvinnor är 70 procent, alltså dubbelt så hög, enligt opinionsinstitutet Verian.

Socialdemokraterna har svårt att locka unga män. Partiet har stöd av 12,5 procent, vilket kan jämföras med 28,7 procent som stöder Sverigedemokraterna.

Riksdagsledamoten Amalia Rud Pedersen (S), som lett arbetet med partiets samhällsanalys, har en teori om varför.

– Vi har med vårt fokus på feminism missat att se hur hårt drabbade de unga killarna har varit under de senaste 20 årens samhällsutveckling, säger hon.

Hon vill trots det inte ändra hållning utan hålla fast vid feminism och jämställdhet. Hur männen ska lockas tillbaka till partiet ska man fundera på i nästa steg av analysarbetet.