Efter att gängledaren och svenske medborgaren Mustafa ”Benzema” Aljiburi sköts ihjäl i Bagdad, Irak, under måndagen förbereder sig svensk polis för upptrappat gängkrig.

KOMMENTAR. Benzema ska enligt medieuppgifter ha skjutits ihjäl. Detta som ytterligare en uppgörelse mellan kriminella gäng med bas i Sverige. Experter varnar för att mordet kan utlösa en ny våldsvåg i Sverige.

Firade mordet offentligt

På måndagen firade medlemmar av en rivaliserande kriminell grupperingen i sociala medier, samtidigt som Benzemas allierade riktade dödshot mot sina fiender. Via sociala medier har villiga uppmanats att höra av sig om de vill ha ”uppdrag”.

Benzema sköts i en dyr Mercedes i Bagdad.

Mordet visar att de gängkrig som slapp svensk kriminalpolitik gjort möjligt, på nytt har flyttat utomlands.

Brutaliteten i gängkrigen demonstreras av att Benzema i höstas höll en ”presskonferens” på Instagram där han hånade sina motståndare. Han hade arrangerat mord på sig själv och kvitterat ut belöningen. Nu skröt han om hur han lurat sina motståndare.

Igår slutade det dock i att han faktiskt avled.

Maktkamp där polisen är åskådare

Bakgrunden till mordet på Aljburi ska vara att han på senare tid haft problem med sina barnsoldater i Sverige. Maktförhållanden i de kriminella kretsarna ritas om.

När lojaliteter skiftar skapas nya konflikter och därmed nya beställningar av dödsskjutningar.

Den svenska rättsstaten står handfallen sedan politikerna låtit de kriminella miljöerna i förorterna växa sig starkare än polismakten i landet. Allt för att inte riskera att bli kallade ”rasister” av vänsterpartierna.

Den nya regeringen försöker få grepp om landet och ta tillbaka kontrollen, men frågan är om det går. Med våldskapital från Mellanöstern står sig svensk polis slätt.

*

Se mer i inslag hos Riks med Isabelle och Dick:

(Disclaimer: Innehållet i Youtubeklippet omfattas inte av utgivningsbeviset och utgivarens ansvar.)

Se mer i SVT, Expressen och Aftonbladet.