I ett fritt och demokratiskt land förväntas massmedier rapportera sakligt, även i känsliga frågor, och inte falla ner i propagandaproduktion. Men svenska medier klarar fortfarande inte av att rapportera vem som utför grova brott som våldtäkter.

KOMMENTAR. I en uttömmande ledarkolumn i Svenska Dagbladet visar Paula Neuding hur medierna systematiskt mörkar verkligheten för sina tittare och läsare när det gäller migrationens konsekvenser.

”Svenska nyhetsredaktioner väljer påfallande ofta att göra som i fallet ovan: att inte berätta när sexualbrott begås av migranter”, skriver Neuding.

När två irakiska medborgare begår grov våldtäkt på Finlandsfärja blir de ”två västeråsare” i medierna.

När en brutal gruppvåldtäkt som ägde rum i Kungsparken i Malmö valde de stora nyhetsredaktionerna att inte berätta att gärningsmännen var migranter med syrisk bakgrund.

Genom att censurera verkligheten i nyhetsrapporteringen undanhöll medierna också ”det potentiellt kontroversiella i att ingen av förövarna behöver lämna Sverige”, påpekar Neuding. Också orsaken till våldet mörkas. Den skrala kopplingen till Sverige framgår när en gärningsman förklarar varför han sprang från brottsplatsen: ”det i landet han kommer ifrån är olagligt att ha sex med någon om man inte är gift. Han tänkte att det var likadant här i Sverige. Han har bara gått i svensk skola några månader. Först när han frågade sin advokat fick han veta att det inte var olagligt att ha sex om man inte är gift.”

Ökad konfliktnivå när medier mörkar

Medierna tror att de skyddar migranter genom att censurera brott som begås, men det är inte sant.

För det första börjar läsare och tittare utgå från att alla brott begås av migranter. Och eftersom medierna gärna visar bild på gärningsman eller publicerar dennes namn när det gäller någon med svensk bakgrund, stärks uppfattningen att alla andra brott begås av invandrare.

För det andra är det rasistiskt att bara peka ut svenskar när de begår brott, medan man skyddar dem med invandrarbakgrund. Det stärker än mer motsättningarna i samhället.

Självklart är det så att den västerländska upplysningen med dess mål om öppenhet och fakta också måste gälla rapporteringen av migranters brottslighet. Allt annat är att införa semidiktatoriska spelregler.