Krigen som nu pågår förhindrar välståndsutvecklingen i världen, sa Kinas FN-ambassadör Zhang Jun i veckan. Han talade om de negativa effekterna av ryska kriget i Ukraina, men Kina har ju inte tagit avstånd från det ryska anfallskriget.

Kinas kommunistparti oroas över alla de störningar i världshandeln som kriget i Ukraina medför. Den analys Kinas FN-ambassadör framförde ligger det mycket i.

”De negativa effekterna av Ukrainakrisen och den palestinsk-israeliska konflikten har lagt snö till den iskalla globala ekonomin”, sa Zhang enligt AP. ”Länder med betydande inflytande bör … avstå från att politisera, utnyttja eller militarisera världsekonomin, och bör istället arbeta tillsammans för att upprätthålla global mat- och energiproduktion, finansiell säkerhet samt värna stabilitet och smidigt fungerande industri- och leveranskedjor.”

Så sant. Men varför protesterar då inte Kina mot Rysslands anfallskrig? Det blir svårt att ta Kina på allvar när man låter den största boven till turbulensen i världen komma undan.

Globaliseringen som så många i väst trodde på håller på att dö.

Regionala politiska konflikter försvårar världshandeln och pandemin visade att väsentlig produktion av allt från skyddshandskar till mediciner måste ske nära konsumenternas hemmamarknad för att garantera att livsnödvändiga leveranser blir av. Produktionen kan inte centraliseras till en plats – ofta Kina – för att sedan förse hela världen.

Beredskaps- och säkerhetsskäl talar för att produktion som västländer lade ut på fattigare länder nu måste tas hem till de egna länderna.

Den världshandel som kan ske, av icke livsnödvändiga produkter, borde fungera som kinesiske ambassadören förespråkar, men då måste Kina ta ansvar och förmå sin allierade (iallafall om diktatoriskt statsskick) Ryssland att dra sig ur Ukraina.

Om länder slutar lägga sig i varandras politiska styrelseskick, kan den del av globalisering som handlar om handelsutbyte fortsätta. Men då måste Kina som den största och mäktigaste diktaturen hålla ordning på sina likar, andra diktaturer som Ryssland och Iran som ställer till mest oreda i världssamfundet.