Tidöpartierna tar in på oppositionen i opinionen. Skillnaden är nu fyra procentenheter, den minsta sedan november 2022, visar DN/Ipsos senaste väljarbarometer. Tidöpartierna har 47 procent och oppositionen 51 procent.

Socialdemokraterna tappar för andra mätningen i rad och ligger nu på 34 procent – nästan fyra procentenheter under toppnoteringen i juni 2023.

Bäst går det för Moderaterna, som ökar med tre procentenheter. Sverigedemokraterna tappar men ligger fortsatt över valresultatet.

Inflationen, elpriserna, gängvåldet och den haltande Natoprocessen låg regeringen i fatet under den första tiden vid makten.

– När saker går åt fel håll får sittande regering bära ansvaret. Det har präglat Ulf Kristerssons första tid vid makten. Men det kan vara så att hans regering närmar sig slutet på en besvärlig början, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos till DN.

Källa: Ipsos. Grafik: DN.

En annan förändring är att alla småpartier klarar fyraprocentsspärren, utom L.

Färre anser det går åt fel håll

Höjningen av regeringens betyg kommer samtidigt som de pessimistiska väljarna har blivit färre. Ett rekord i svartsynthet noterades i DN/Ipsos mätningar under hösten. Nu sjunker andelen som anser att samhällsutvecklingen går åt fel håll för tredje månaden i rad, till 57 procent.

– Vid årsskiftet sjönk drivmedelspriserna. Inflationen faller samtidigt som sprängningar och skjutningar har varit på en lägre nivå den senaste tiden. Dessutom har det tagits avgörande steg mot ett svenskt Natomedlemskap, säger Nicklas Källebring.