Donald Trumps seger på måndagskvällen var den största marginalen i historien för Iowas republikanska presidentvalmöte.

Den tidigare presidenten ser ut att landa på över 50 procent av rösterna. Hans segermarginal blir nära 30 procent. Tidigare har den största republikanska segermarginalen i Iowa varit under 13 procent, mindre än hälften så stor.

Kampen om andraplatsen blev tuff. När största delen av rösterna är räknade ligger Ron DeSantis på drygt 21 procent. På tredjeplats kommer Nikki Haley, som får omkring 19 procent. Vivek Ramaswamy fick drygt 7 procent.

Den i Iowa baserade republikanska strategen Jimmy Centers säger till Fox News att Trump ”vann i alla demografiska väljargrupper. Se på nordvästra Iowa – den mest konservativa delen av staten. Evangeliska väljare. Han vann. Tittar på förorterna. Han vann. Titta på landsbygdskommunerna, där han tillbringade de senaste veckorna. Han vann och han vann stort. Det säger mig att hans kampanj hade en mycket sofistikerad datadriven operation. De visste var han behövde göra en extra insats. De tog hem segern i finalen och nådde upp över 50 procent. Det är en riktigt imponerande insats.”

En vänligare ton efter segern

Efter segern i Iowas nomineringsmöten höll Donald Trump ett ovanligt försonande tal.

– Han talade om Ron DeSantis och Nikki Haley och tackade dem efter att ha rackat ner på dem i månader, säger Daniel Olin till svenska Yle.

Republikanernas kandidater tävlar om sammanlagt nästan 2 .500 delegater och en kandidat behöver 1.215 delegater för att vinna nomineringen och bli partiets presidentkandidat i valet i november.

Iowa har 40 delegater och de fördelas proportionellt. De flesta går alltså nu till Trump.