Vänsterdebattörer blundar när Hamas dödar 1200 israeler i sina hem eller på musikfestival. Den islamistiska terrororganisationen beskrivs i positiva ordalag inom vänstern. Hur ursäktande kan vänstern bli?

KOMMENTAR. Författaren och vänsterdebattören Kajsa Ekis Ekman kallar Hamas för en ”välgörenhetsorganisation” i ett avsnitt av podden ”Sista måltiden”, rapporterar Expressen.

– De är inte tio skäggiga killar i en källare som ni här nu till exempel, utan Hamas är som Socialdemokraterna, säger hon till programledarna.

Hamas är som ABF

Hamas har förgreningar i hela samhället och vann valet 2006 för att de inte var korrupta som PLO, enligt Ekis Ekman.

Hon ville ”nyansera” bilden av Hamas.

– De har en kvinnoorganisation, de har en idrottsorganisation, de har en ungdomsorganisation, de har liksom typ ABF, Folkets hus, allt det här, förklarar Ekis Ekman.

Hamassympatisörer i svenska riksdagen

Och i Sverige är fortfarande Jamal El-Hay riksdagsledamot för Socialdemokraterna, trots kramar av Hamasledare och demonstrationer med affischer och paroller till Hamas stöd.

– I andra länder sitter Hamasföreträdare i fängelse, i Sverige sitter de i riksdagen, har debattören och författaren Aron Flam summerat läget.

Anders Persson är lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, och inriktad på Israel-Palestina-konflikten. Han kallar uttalandet ”befängt” och säger att Gaza under Hamas utvecklats till ett av världens mest auktoritära samhällen. Det råder ingen tvekan om att Hamas är en terrorgrupp, säger han till Expressen.