Idag är det presidentval i Finland. Men eftersom det är jämnt mellan flera kandidater kommer det att bli en andra valomgång 11 februari mellan de två som får flest röster.

KOMMENTAR. Det är tre kandidater som ser ut att kunna bli topp-två idag. Alexander Stubb från Samlingspartiet (Moderaterna), Pekka Haavisto från De Gröna och Jussi Halla-aho från Sannfinländarna.

De två förstnämnda har haft drygt 20 procent vardera i mätningarna sedan i höstas. Nu på sluttampen har Jussi Halla-aho spurtat och ligger i de senaste mätningarna på 18 procent.

Ska Sannfinländarnas kandidat, som är EU-skeptisk och som driver en tydligare invandringskritisk linje, komma ikapp och gå om någon av de två EU-entusiasterna?

Det är en tidens paradox att högerpartiets och vänsterns kandidat i dessa frågor håller med varandra.

Andra omgången ger förlorarna makt

Jag har aldrig gillat systemet med två valomgångar. Det ger förlorarna stor makt att påverka utfallet. Säg att Jussi Halla-aho slår ut Pekka Haavisto. Då kommer vänsterväljarna att rösta på högerns kandidat för att hindra Halla-aho från att vinna. Samma sak om det blir Alexander Stubb som går vidare tillsammans med Halla-aho. Då kommer vänsterväljarna att rösta på Stubb.

Det är mer rättvist att den som får flest röster vinner. Att ge förlorarna en extra röst gör att politiken än mer handlar om att rösta emot än att rösta för någonting. Det är inte så demokrati skapar förtroende för de valda.