Nattens attack från amerikanskt och brittiskt stridsflyg mot de Iranbeväpnade huthirebeller som attackerat civila västerländska fraktfartyg utanför Jemen kommer inte att leda till upptrappning.

Situationen i Mellanöstern är nervös, instabil och aggressiv. Men ett storkrig står knappast för dörren. Den bedömningen gör Mellanösternexperten Alexander Atarodi, tidigare forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), i en intervju med TT.

– Den enkla anledningen är att de stora länderna i regionen inte har något politiskt intresse av att det ska bli något storkrig, säger han.

Med stora länder menar han Iran, Ryssland och Kina. De som har västfientlighet gemensamt.

Olika länder i regionen har olika drivkrafter till att bibehålla freden. För Gulfstater som Saudiaraben är den ekonomiska aspekten viktig efter tio procent av världshandeln passerar genom Röda havet, fortsätter han.

Fega ”krigare” angriper civila mål

Dessutom är det, som jag påpekade i morgongänget (se nedan), så att Irans proxykrigförande aktörer är fega och alltid ger sig på mjuka, civila mål – inte militära. Iranstyrda Hizbollah skickar missiler in över israeliska bostadsområden, Iranstödda Hamas går in för att döda civila barn, kvinnor och äldre på israeliska sidan och Iranstödda Huthirebeller attackerar civila fraktfartyg.

Och hela proxystrategin från Irans sida är avsedd för att hålla striderna på håll så att man inte drar in sitt eget land i krig.

Rätt av USA och britterna att bomba Jemen

Därför är det helt rätt av amerikanskt och brittiskt stridsflyg att bomba omkring 60 mål i 16 olika städer så som man gjorde i natt.

Västvärlden måste visa att man inte accepterar att den civila sjöfarten utsätts för våldsamma angrepp av islamistiska miliser. Väst måste försvara sina intressen. Om man inte gör det kommer våldsregimerna i världen att flytta fram sina positioner än snabbare.

Skälet till att skurkstater som Ryssland, Iran och Kina trappar upp konflikter är att västvärlden varit så dålig på att etablera avskräckning genom hårdföra politiska ledare och starka arméer.

Denna insikt sjunker nu in på allt fler håll. Europeiska länder har börjat rusta upp. Man har äntligen förstått att det ligger något i ordspråket: ”Alla länder har en armé, antingen sin egen eller någon annans.”

Och vi i väst ska inte låta Ryssland, Iran eller Kina ta över våra länder. Därför måste vi nu rusta upp och när vi blir angripna kunna slå tillbaka med stor kraft.

*

Se mer i morgongänget som livesände i morse (10 min in i bandet):

(Disclaimer: Innehållet i Youtubeklippet omfattas inte av utgivningsbeviset och utgivarens ansvar.)