Börsbolags-vd:ar, politiker, klimataktivister, journalister och akademiker har för 54:e gången tagit jetflygplan, många av dem privata, till de schweiziska alperna för World Economic Forum i Davos.

Årets tema är ”Återskapa tillit”, mellan eliterna och folket. Man vill få människor att ställa upp på postmodern klimathysteri, öppna gränser och kvotering genom att hävda att de som säger emot ägnar sig åt desinformation.

Kejsaren är naken

Walter Russell Mead. (Wikidata)

I Wall Street Journal skriver professorn i utrikespolitik Walter Russell Mead att Davos-folket vill återuppbygga sitt förtroende hos befolkningarna, men gör det på fel sätt.

”Men människor tappar inte förtroendet för sina ledare därför att desinformation har förvirrat deras hjärnor. De tappar förtroendet därför att de känner att etablissemangets inställning till dagens huvudproblem inte fungerar. Detta är i grunden inte en förtroendekris. Det är en kompetenskris. Varför skulle väljarna förvänta sig att en ’expertklass’ som hade så fel så länge om Ryssland, Kina, Iran och pandemin skulle veta hur de ska klara en utmaning som är så svår och mångfacetterad som energiomställningen? Varför skulle de lita på europeiska och amerikanska politiker som så bedrövligt misslyckas med att hantera massiv illegal migration?”

Kritikerna (”populisterna”) anklagar eliterna för att vara kejsare utan kläder.

Walter Russell Mead summerar att Davosfolket ”inte behöver pr-konsulter eller specialister på desinformation – De måste klä på sig”.

Smocka av Argentinas nye president

Och etablissemangen fick sig en rejäl uppläxning av Argentinas president Javier Milei, som för bara två månader sedan vann en storseger på att vara en outsider som sa sanningar.

Javier Milei i Davos.

Han ”kraschade partyt” för etablissemangen också i Davos, skriver brittiske kolumnisten Douglas Murray i New York Post.

”Och vilken krasch det blev. 53-åringens maktövertagande förra månaden förvirrade många av världens medier. Visst rörde han om stämningen under World Economic Forum … Faktum är att om hans tal denna vecka var något att gå efter, är Milei precis den sortens frimarknadskapitalist som arrangemang likt Davos brukade gilla. Men liksom många andra sådana organisationer har Davos idag blivit något det inte var.”

Murray konstaterar att de förmögenheter som byggts upp tack vare kapitalismen ”idag används för kampanjer mot fossila bränslen och mot ekonomisk tillväxt. Det är som om de efter att ha tjänat sina miljarder har behov att säga åt alla andra att inte tjäna sina.”

Västvärlden är i fara

Javier Milei varnade i sitt tal för att ”Västvärlden är i fara.” Men han syftade inte på klimatet eller ”hot” från populister. ”Han förklarade att västvärlden är i fara eftersom de som antas försvara västvärldens värderingar idag förespråkar en vision som obönhörligen leder till socialism och därmed till fattigdom.”

Världen borde istället anamma fri företagsamhet för att få ett slut på världens fattigdom.

Murray skriver: ”Västerländska ledare brukade tro på fri marknadsekonomi. Den har lyft fler människor ur fattigdom än något annat system i historien. Den har lyft hundratals miljoner människor ur extrem fattigdom bara under detta århundrade. Och när Milei presenterade siffrorna var det ett ganska svårt fall att argumentera emot. Detta är den obekväma sanningen som proto-marxisterna alltid ignorerar.”

Men: ”Världens ledare talar allt mer om marknader som problemet och kollektivismen som lösningen. Milei kommer från ett land som prövat kollektivism. Och i Argentina – som överallt annars – ledde det till ekonomisk och social ruin.”

Milei gav en offensiv väg framåt. ”Där Davos-folket verkar se människor som problemet, anser Milei att vi är lösningen. Och han har rätt”, avslutar Murray.