Under storhelgen är det ”laddningskaos” för de som kör elbil i Sverige. Många laddstolpar är ur funktion och vid de som fungerar är köerna långa och irritationen stor.

Personal på mackar med laddstationer berättar om en stundtals jobbigare situation, med bråk och klagomål bland bilister. Möjligheterna att ladda elbilar är begränsad och kan ta mycket lång tid eftersom köerna växer.

Mikael Lindkvist, chefredaktör på tidningen M3, har åkt land och rike med testbilar och skriver att många laddstationer i landet är ur funktion:

Ska du verkligen ge dig ut i trafiken och slåss om laddplatser under årets mest trafikintensiva period? Jag skulle ställa elbilen och välja andra alternativ”.

En anledning till att laddningsstationer är ur funktion är att fackförbundet Elektrikerna har satt de stationer som drivs av Tesla i blockad. Där reparerar man ingenting.

På bensinmackarna går kvickt att tanka

Den som åker elbil måste räkna med lång väntan och behöver planera sina resor noga.

Samtidigt är det som vanligt för bensin- och dieseldrivna bilar: det är bara att åka till närmsta mack och snabbt tanka för att köra vidare.

Och tack vare Tidö kommer priserna vid pump att sänkas när den dyra reduktionsplikten dras ned till ett minimum på måndag.