Liberale presidenten Emmanuel Macron fick igenom skärpta bidragsregler för migranter i parlamentet, men bara tack vare Marine Le Pens Nationell samling. Macrons eget parti splittrades helt i omröstningen.

Det anses kunna bli en dödsstöt för Macrons eget parti ”Renaissance” eftersom partiet är helt splittrat i frågan om att göra det svårare för migranter att få tillgång till bidrag och välfärd.

Macrons ursprungliga förslag föll i förra omröstningen. Men sedan reglerna skärpts meddelade Marine Le Pen att hennes parti, Nationell samling, röstade för förslaget.

Utöver indragna bidrag innebär lagen att de som dömts för brott och har dubbla medborgarskap enklare ska bli av med det franska. Antalet nyanlända ska också kunna begränsas.

Ministrar hotar avgå

Tre ministrar i Macrons regering hotar att avgå. Sjukvårdsministern, utbildningsministern och bostadsministern träffade premiärminister Elisabeth Borne och varnade att de kan komma att avgå, säger källor till AFP.

Premiärministern själv ser dock omröstningen som en seger för regeringen. Hon hävdar att förslaget gick igenom utan stöd från Nationell samling. Men det är bara sant om Nationell samling lagt ned sina röster. Om Le Pens 88 ledamöter röstat nej skulle lagförslaget ha fallit.

Också andra ministrar försvarar nya lagstiftningen.

”Det har varit stunder med stora svårigheter, men i dag kan vi vara nöjda med att en majoritet av parlamentsledamöterna helt klart röstade för mycket kraftfulla åtgärder”, sa inrikesminister Gérald Darmanin enligt Politico.

”Vänstern och extremvänstern har reagerat med fasa på utsikterna att lagstiftningen skulle antas, och socialistledaren Boris Vallaud, kallade omröstningen för ett ’stort ögonblick av vanära för regeringen’.”, rapporterar AFP.