Hittills har Socialdemokraterna i tysthet ställt upp på Tidöavtalets paradigmskifte mot kriminaliteten och mot generös migration. På onsdagen säger Magdalena Andersson öppet att S kommer att stödja hårdare tag och mer stängda gränser.

KOMMENTAR. På pressträff säger sig S-ledaren vara beredd att titta på hur Italien bekämpat maffian och ta lärdom av USA:s RICO-lagstiftning (The Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act. Ungefär: Lagen mot utpressningspåverkan och korrupta organisationer).

Det ä med RICO-lagarna som amerikanska åklagare bröt den amerikanska maffians makt som ökade fram till 1980-talet. RICO fällde också ledningen för genomkorrupta FIFA, internationella fotbollsförbundet med Sepp Blatter i spetsen, när europeiska rättsstater inte förmådde att rå på fotbollens röta.

Socialdemokraterna försöker framställa det som att denna förebild är ny, men Sverigedemokraterna lyfte exakt detta perspektiv 2012 – för elva år sedan.

Inget parti att hålla i handen

Detta är ännu en tvärvändning av Socialdemokraternas sida. Fram till våren 2022 var partiet absolut emot ett medlemskap i Nato, till dess man plötsligt var för att bli medlem i Nato för att stärka Sveriges säkerhet. Partiet var emot att ”bygga murar” och stänga gränser för migranter. Man kallade alla som kritiserade migrationen för rasister. Till dess man plötsligt var med på att stänga gränserna.

Att tvärvända när det gäller migration, säkerhetspolitik och nu kriminalpolitik visar hur skadlig Socialdemokraterna själva anser att deras politik varit förut.

Det är en total kollaps. Ingenting har partiet gjort rätt.

Så varför skulle partiet vara något att hålla i handen nu?

Varför har S haft så fel fram till nu?

När Magdalena Andersson själv ska förklara varför man haft så fel, blir svaret ”Samhällsklimatet var ju så.” Alltså hävdar S-ledaren att partiet bara flutit med opinionen som en död fisk.

Enligt Andersson var det liberala borgerliga partier som drev på om öppna gränser.

Denna beskrivning får kritik: Hyckleri och opportunister, menar Alice Teodorescu Måwe som var politisk chefredaktör i Göteborgs-Posten när tidningen var mer kritisk mot den förda politiken än de flesta andra etablissemangsmedierna. ”Det var ju S som i allra högsta grad bidrog till ett klimat där de som påtalade just det som Andersson säger sig stå bakom brunmålades och förlöjligades”, skriver hon på X.

Nu skyller borgare och sossar på varandra

Det vi ser nu är alltså hur S skyller på borgerliga och borgerliga skyller på S. Vad vi vet är att Sverigedemokraterna haft rätt hela tiden. Men de behandlas fortfarande – av både S och liberaler – som något katten släpat in. Sverigedemokraterna är det enda partiet i landet som kan gå rakryggad och som sedan årtionden haft den politik som hade räddat landets befolkning från ökad otrygghet, ökat våld och ökad korruption genom framväxt av klansamhällen.

Kanske borde fler väljare belöna dem som haft rätt hela tiden, än stödja partier som skyller på varandra samtidigt som de smutskastar de enda som förstått utvecklingen.