Hur extremistisk är det lilla klimattrollet från Sverige? Tyskland har börjat ifrågasätta Greta Thunberg efter hennes rasistiska budskap i samband med kriget i Mellanöstern.

”Är Greta Thunberg bara naiv – eller antisemit?” Det undrar det tongivande tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel. I en lång artikel publicerad på lördagen kritiserar tidningen Thunbergs ensidiga stöd för palestinier efter Hamas angrepp på Israel.

I en lång artikel som toppar Der Spiegels förstasida på nätet menar man att Greta Thunbergs uppträdande på en klimatdemonstration i Amsterdam förra helgen markerade en vändpunkt.

”Överlägset leende”

Det var under en klimatmanifestation med tiotusentals deltagare, en av de största i sitt slag i Nederländerna, som Greta klädd i Palestinasjal sa att klimatrörelsen har en plikt att lyssna på ”de förtrycktas röster, dem som kämpar för fred och rättvisa”, syftande på palestinierna.

En av hennes medtalare sade att ”Israel begår folkmord i mitt land”, utan att bli emotsagd.

När publiken reagerade mot detta log Greta. ”Ett märkligt, överlägset leende”, skriver Der Spiegel.

Missbrukar klimatengagemanget

Inte en enda gång sedan Hamas terrorangrepp den 7 oktober har Thunberg på eget initiativ visat solidaritet med de israeliska offren, fortsätter tidningen – bara efter påtryckningar, och då bara i undflyende ordalag.

”Greta Thunberg missbrukar den angelägna och rättmätiga oron för klimatet för en ensidig ståndpunkt om Israel-Palestinakonflikten, där hon inte namnger förövarna, där hon inte fördömer Hamas absoluta illdåd”, säger Ricarda Lang, talesperson för det tyska regeringspartiet Die Grünen.

Vänstermedier: Ödesdiger

Också vänstermedier som tidningen Taz är starkt kritisk till Greta Thunberg under rubriken ”Persona non Greta”. På ledarplats skriver man: ”Ändå är Thunbergs ensidiga positionering ödesdiger. För det leder inte längre i dagsläget. Problemet är: klimatförändringarna är verkligen inte den avgörande punkten i Mellanösternkonflikten.”

Även Fridays for future i Tyskland har tagit avstånd från klimataktivisten. Organisationen säger att Greta Thunbergs ställningstaganden sårar många människor.

”Hon företräder inte Fridays for future Tyskland – vi är självständiga”, skriver organisationen.