Anställda på Tullverket larmar om att de behöver bära vapen om man ska kunna stoppa den smuggling som klan- och gängbrottsligheten organiserar över gränsen.

Tullpersonalen har länge framfört uppfattningen att de inte kan göra sitt jobb. De får inte granska transporter och de får inte bära vapen trots att de arbetar i en miljö som är viktig för kriminella.

Hanterar sådant som har stort värde för gängen

Klagomålen lyftes först i ett upprop sommaren 2022. I det framfördes krav på att de som arbetar med att beslagta gods ska få bära vapen, ges mer resurser och bemanning, och att skyddet kring deras byggnader ska stärkas.

Bland annat handlar det om att obeväpnade tullare ofta tvingas vakta värdefulla beslag i timmar innan polis kommer, och att sådana laster ofta är försedda med spårsändare så att kriminella vet precis var de finns.

Uppmanats inte gå ut med kritiken

Efter att en jurist internt uppmanat anställda att inte ta upp kritiken i medierna har ilskan vuxit, och myndigheten anklagas nu för att försöka tysta anställda. Detta förnekas av generaldirektören Charlotte Svensson.

– Det råder meddelarfrihet i Sverige. Vi kan absolut prata om de här sakerna, säger hon till Expressen.

Men ilskan inom Tullverket växer.

– De vill tysta oss, men vi har fått nog nu, vi är det första försvaret mot den organiserade brottsligheten och vår säkerhet är hotad varje dag, säger en tulltjänsteman.