Också i Novus ökar regeringssidans partier, medan rödgröna tappar. Mest rusar Sverigedemokraterna som nu ligger klart över valresultatet på 22,1 procent.

KOMMENTAR. Novus novembermätning bekräftar det som tidigare mätningar indignerat: Regeringssidan ökar och tar in något av det försprång de rödgröna fick förra vintern.

Nu får Tidöpartierna 45,0 procent mot 44,2 procent för en månad sedan. Samtidigt tappar de rödgröna 0,5 procentenheter.

SD fångar oron i samhället

Bäst går Sverigedemokraterna som ökar till 22,1 procent (+1,4).

Enligt Novuschefen Torbjörn Sjöström har Sverigedemokratern varit bra på att fånga upp den oro och det missnöje som finns över att otryggheten växer på grund av att gängbrottsligheten biter sig fast i samhället.

– Sverigedemokraternas kärna är att vara ventil för alla proteströster. Det kan partiet inte regera på men de kan vinna fördelar i opinionen. De flesta kommer ihåg att det inte var bättre med en S-ledd regering och nu ser de även att Moderaterna misslyckas. Samtidigt uppfattar väljarna att SD inte riktigt fått chansen och då söker man sig dit, säger han.

M behöver agera mera

Huvudproblemet för Moderaterna är, enligt Torbjörn Sjöström, att regeringspartiet inte jobbar via myndigheterna. Det är omöjligt att lösa akuta frågor om skjutningar och sprängningar med lagstiftningsverktyg och utredningsdirektiv. Det syns ju ingen snabb förändring, den kanske inte kommer förrän nästa mandatperiod, menar han.

Det är ett synsätt som Sverigedemokraterna delar. Mer måste ske i rättsvårdande myndigheter.

Handling: Ny rikspolischef

Nu blev denna strategi tillgodosedd genom att regeringen igår bytte rikspolischef. Förmodligen hade regeringen tänkt vänta till i februari då Anders Thornbergs förordnande formellt gick ut. Men i politik kan man inte låta formalia ta överhanden. Regeringen behöver visa handlingskraft. Igår utsåg man därför Petra Lundh till ny rikspolischef. Hon har visat hårda nypor som riksåklagare. Med henne kan polisen återskapa en polis med självförtroende och vilja att göra jobbet.

Om så sker kan också regeringspartierna återhämta sitt väljarstöd. Det gäller att agera och åstadkomma förändringar som svenska folket kan uppskatta.

Novus har utfört 2755 intervjuer 16/10-12/11. Källa: SvD/Novus.