Det är tre år kvar till nästa val, men Socialdemokraterna höjer redan nu tonläget. Vissa i partiet anser att man måste göra allt för att ”få bort” Åkesson eftersom han är en formidabel motståndare.

Det är till Expressen som anonyma källor framför oro för Socialdemokratins förmåga att vinna nästa val. Intrycket dessa källor ger är att man i partiet är närmast desperat och fruktar meningsmotståndarnas styrkor.

Åkesson som huvudmotståndare?

Här framgår också att det inte finns någon enighet om valtaktiken. Det finns delade meningar om man ska utse M-ledaren Ulf Kristersson eller SD-ledaren Jimmie Åkesson till huvudmotståndare.

Om man gör som C-ledaren Demirok förespråkar, att göra valet 2026 till en strid mellan Magdalena Andersson (S) och Jimmie Åkesson (SD) om statsministerposten, då gör man ju samtidigt Sverigedemokraternas huvudfrågor om kriminalitet och migration till de främsta valfrågorna. Det skrämmer många S-företrädare, eftersom SD visat sig få rätt och kan vara svåra att vinna mot.

Dessutom har det ju inte i något val visat sig vara en framgång att försöka skrämma väljarna med rasistspöket.

Eller försöka fokusera på höger-vänster?

Därför menar vissa att det är bättre att rikta in sig mot Ulf Kristersson (M) och försöka lyfta traditionella höger-vänster-frågor kring ekonomi, skatter och vinster. Om man på det sättet vrider valdebatten ur händerna från Sverigedemokraterna skulle det kunna gynna S, menar man.

Men den taktiken kan innebära att Åkesson får fritt spelrum att driva sina profilfrågor utan att de gamla partierna framför motargument som håller. Alltså just det som varit dynamiken i alla val sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

Saknar egen agenda

Problemet för Socialdemokraterna, om jag får framföra min synpunkt, är att de saknar politik. De har ingenting att säga i vår tids viktiga frågor. Det illustrerades brutalt tydligt i veckans riksdagsdebatt om skärpt anhöriginvandring. Där använde S-talesmannen Anders Ygeman bara 22 sekunder (!) för anförande. Han sa att S kommer rösta för Tidöpartiernas förslag. Bra för Sverige, men inte mycket till alternativ särskilt inte från ett parti som säger sig vara huvudmotståndare till nuvarande riksdagsmajoritet.

Officiellt vill partiledningen i Socialdemokraterna inte säga något om valtaktiken eftersom det är långt till valrörelsen. Jo, partiet har en del att tänka över.

*

Se inslag i Riks med Daniella Hansson och mig på detta tema: