Trenden håller i sig. Sedan i somras har Sverigedemokraterna ökat och den Socialdemokratiska uppgången är bruten. Nu räcker det att tre procentenheter till går över till regeringssidan så har partierna som vann valet åter majoritet.

KOMMENTAR. Det är tre aspekter som är särskilt intressanta med Aftonbladet/Demoskops mätning:

* SD ökar tydligt
* S backar
* M ligger på nivå med valresultatet

Om Socialdemokraterna börjar tappa väljarstöd är regeringssidan snart ikapp. Då har man tagit igen det stöd som förlorades förra vintern när regeringen framstod som saktfärdig medan S jagade på om varför det inte händer mer.

C förlorat var tredje väljare

Jämfört med valresultatet är det Centerpartiet som ligger sämst till bland oppositionspartierna: från 6,7 procent i riksdagsvalet till 4,7 procent i Demoskop. Det betyder att partiet tappat nära var tredje väljare på ett år.

Också Miljöpartiet tappar, men de är ju mer vana att ligga under riksdagsspärren.

L har tappat hälften

På regeringssidan har Liberalerna förlorat mest, från 4,6 procent i valet till 2,3 procent i Demoskop – en halvering. Partiet låg ju dock på denna låga nivå också inför förra valet.

Även Kristdemokraterna ligger risigt till, från 5,3 till 3,2 procent, vilket betyder att fyra av tio KD-väljare övergivit partiet.

Nära blågul majoritet trots småpartitappet

Det som är intressant är att Sverigedemokraterna och Moderaterna är bara 16 mandat ifrån att behålla majoriteten i riksdagen. Man kanske inte behöver L och KD…

S, V och C skulle få 190 mandat om Aftonbladet/Demoskop vore valresultat. SD och M ligger på 159 mandat. Om 16 mandat byter från rödgröna sidan får man fortsatt majoritet. (Ändring jmf m förra månaden.)

Kan V och C regera ihop?

Även med ett valresultat som detta skulle S få svårt att regera eftersom man blir helt beroende av både Vänsterpartiet och Centerpartiet. De båda partierna anser sig vara varandras motståndare i ekonomisk politik.

Under förra mandatperioden tuffade de mindre partierna till sig. Vänsterpartiet fällde en S-statsminister när C tvingade S att hålla fast vid marknadshyror.

Och en tung fråga är ju vilken migrations- och kriminalpolitik de tre rödgröna ska gå till val på. Vänsterpartiet vill ju inte ha hårdare straff och Centerpartiet vill inte ha stramare migration. Här har Socialdemokraterna annan syn och inte riktat kritik mot Tidöavtalet.

Frågan är hur väljarstödet utvecklas när oppositionspartierna tvingas sätta ned foten.