På fredag startar Miljöpartiets kongress i Örebro. Man ska välja nytt manligt språkrör. Och det har visat sig skapa stor turbulens i partiet. Detta samtidigt som det kvinnliga språkrörets ledarstil ifrågasätts av personalen på kansliet.

Märta Stenevi agerar odiplomatiskt och skapar otrygghet i det egna partiet. Detta illustrerades utomordentligt väl när hon demonstrativt åkte till Malmö när valberedningen utlyst pressträff med henne och den som presenteras som nytt manligt språkrör, Daniel Helldén. Stenevi ville inte stå på samma scen som Helldén, som också är känd för att vilja bestämma.

Att oenigheten spelades upp inför öppen ridå genom att valberedningen fick ställa in pressträffen och utlysa en ny när Stenevi var beredd att komma. Under den pressträffen rådde, enligt journalister på plats, iskyla mellan Stenevi och Helldén.

Två dundertabbar

Här illustreras två dundertabbar för ett parti som vill bli taget på allvar. Att låta internt groll bli så uppenbart är inkompetent. Och att föreslå ledare som inte kan samarbeta är som gjort för fiasko.

Så här går det inte till i seriösa partier. Och än mindre i seriösa partier som växer i folkopinionen.

Nu har ju Miljöpartiet sedan starten haft imagen att vara amatörernas lekstuga. I början var kongresserna stökiga bortom ”polsk riksdag”. Under en tid var det mer ordning på torpet, men då fick man hybris och lovade så mycket att alla medlemmar blev besvikna när man så kom med i en socialdemokratisk regering.

Väljarnas reaktion säger också något om partiets trovärdighet. Man vobblar runt riksdagsspärren.

Taktiskt misslyckat

För att få bort mediernas fokus på intern oenighet har man hotet om misstroendeförklaring mot den borgerliga regeringens miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Detta för att ”markera” mot att regeringens klimatmål inte överensstämmer med vad MP vill.

Men MP kan inte, inte ens med alla rödgröna röster i riksdagen, fälla någon minister. Man har inte tillräckligt med mandat från folket för att göra det. Alltså är det spel för gallerierna.

Om MP vill bli tagna på allvar borde de lägga fram realistisk politik för att förbättra klimatet. Men det gör man inte. Istället har MP-politiken resulterat i att Sverige måste elda olja på vintern för att inte elsystemet ska haverera. Detta efter att MP-politikerna firat med tårta när man stängt ned sex kärnkraftsreaktorer, tillsammans med S, C och V.

I dagens riksdagsdebatt förklarades Miljöpartiets klimatpolitik vara oseriös, just därför att partiet inte talat om hur all den elektrifiering ska ordnas som krävs för att trafik och industri ska ställa om till eldrift. Istället har ju MP agerat för att minska tillgången på elproduktion. Så agerar inte en seriös miljövän.

Det är inte bara arbetsmiljön som är ”toxisk” i MP. Också deras avsaknad av logik i den politiska helheten är toxisk.