President Biden har haft en jobbig helg. Väljarna sviker honom. I snabb takt. Inte nog med att Donald Trump leder i nationella mätningar. I fem av sex avgörande delstater har Trump tagit ledningen. Och i annan mätning säger amerikanerna att de tror de skulle få det ekonomiskt bättre med Trump.

Trots att etablissemangen gör allt för att stoppa Donald Trump, eller kanske just därför att de jagar honom med åtal om allt möjligt, växer det folkliga stödet för honom i USA.

Amerikaner gillar inte när staten används för att förfölja enskilda. Och att inför ett val åtala en huvudmotståndare för brott är sådant man ser i bananrepubliker.

Lägg till det att Joe Biden framstår som senil. Ibland går det inte höra vad han säger eftersom han sluddrar och inte säger hela meningar. Ibland går han åt fel håll som om han inte vet var han är. Ibland ramlar han och kan inte resa sig upp utan hjälp.

Trump har betydande övertag

I ny mätning från Siena College/New York Times leder Trump över Biden i fem av de sex delstater som kan avgöra presidentvalet om ett år. Och det handlar inte om en litet övertag för Trump. I Nevada handlar det om 11 procentenheter, 52 mot 41, i Georgia om sex procentenheter, i Arizona och Michigan om fem procentenheter och i Pennsylvania om fyra procentenheter. Det är delstater som Joe Biden vann förra valet. Bara i Wisconsin skulle Biden, om än knappt med 2 procentenheter, vinna i dag, enligt mätningen.

Missnöje med inflationen är det som sticker ut som främsta förklaring till att Donald Trump intagit ledningen. På frågan om väljarna litar mest på Biden eller Trump när det gäller ekonomin svarar hela 59 procent att de litar mer på Trump. 

Ekonomi och invandring

Detta övertag i ekonomisk trovärdighet bekräftas i annan mätning i CBS News. Där svarar 45 procent av väljarna att de skulle ha det bättre ekonomiskt med Trump som president – Bidens siffror där är 18 procent. 

En annan fråga som blir allt mer besvärande för Biden är invandringen. Republikaner har ofta varnat för att Biden har förvandlat landets södra gräns till ett såll genom vilket nästan vem som helst kan slinka igenom. Till och med demokrater som New Yorks borgmästare Eric Adams har kritiserat Biden för att han misslyckats med att hantera invandringen. ”Vissa oroar sig för att det är ett misslyckande som kan leda till ett terrordåd på vår mark”, skriver Douglas MacKinnon i den nystartade nyhetssiten The Messenger.

När meddelar Biden att han inte ställer upp?

Helgens opinionsmätningar har ökat spekulationerna om att Joe Biden, som fyller 81 om två veckor, ska meddela att han inte ställer upp för omval. Nu i januari börjar primärvalen, alltså då respektive parti låter sina väljare rösta om vem partiet ska ha som presidentkandidat på valdagen.