Regeringen vill att nyanlända som inte klarar ett test i ”svenska värderingar” ska få bidragen indragna. Det säger integrationsminister Johan Pehrson (L) i intervju.

KOMMENTAR. Kunskaper om det svenska samhället och svenska värderingar ska bli ett oavvisligt krav för dem som vill få del av svenska välfärdens bidrag och andra ersättningar. Ett sådan lag kommer regeringen att införa.

Kunskapstestet ska genomföras efter en för nyanlända obligatorisk kurs i svenska värderingar.

– Det här är ju inte bara ett erbjudande, det ska vara ett krav. Det avslutas med ett prov och du ska klara det, säger Pehrson till DN.

Gå inte emot svenska värderingar

Tidöavtalet slår fast att Sverige ska införa en kravbaserad integrationspolitik. Budskapet är att den som befinner sig i landet ska ta ett större eget ansvar för att bli en del av det svenska samhället.

– Som liberaler är vi inte så intresserade av var och hur folk firar jul eller andra högtider. Eller hur man dansar, eller om man äter med bestick eller pinnar. Men när man går mot någonting som angriper grundlagen eller våra värderingar, då blir det ett problem, säger Johan Pehrson.

Hur den nya Sverigekursen ska utformas ska en utredning utarbeta. Sådant som ska ingå i kursen är frågor som rättsstatens principer, yttrandefrihet, jämställdhet och barns rättigheter.

30 år försent

Att en sådan obligatorisk kurs inte funnits sedan årtionden är ett tecken på hur totalt frånvarande alla tankar på integration varit. De gamla partierna har haft samma tänk som vice statsminister Åsa Romson torgförde i riksdagsdebatt: ”Alla som åker på tunnelbanan är svenskar”.

Denna fullständigt världsfrånvända utopi har gjort att vi har hundratusentals människor i landet som inte delar svenska värderingar om varken demokrati eller likabehandling inför lagen. Istället demonstreras det överallt i landet för terrororganisationen Hamas och deras massmord på judar.

Från Tyskland rapporteras att unga migranter från arabvärden inte bara är ute efter att döda judar. En ungdomsledare säger till en av landets största tidningar, Bild och Focus, att han från unga arabiska ungdomar: ”Först skär vi halsen av judarna, sedan homosexuella och slutligen de kristna!”

Västvärlden har tagit emot människor med helt andra värdesystem än det som utvecklats i Europa sedan 1700-talet. Nu riskerar vi att falla flera hundra år tillbaka i utveckling. En kurs i svenska värderingar är naturligtvis nödvändig, men det kan vara för lite och försent. Våra värderingar är under attack.

*

Se inslag i Riks om ungdomsledares larm om islamistiskt hat bland unga migranter: