Samtidigt som USA:s president Joe Biden idag fyller 81 år kommer mätningar som visar att de flesta amerikaner, oavsett politisk uppfattning, anser att han är för gammal för att kandidera i nästa års presidentval.

Joe Biden startade sin första presidentvalskampanj 1987, för 36 år sedan. Han blir 81 år idag. Men det vill han inte fira. Förra året arrangerades ett barnbarns bröllop i Vita huset på födelsedagen för att rikta medierna åt ett annat håll än att Biden blivit 80. Det har två källor uppgivit till CNN.

Biden är för gammal

Det har inte hjälpt. Inte minst därför att Biden har svamlat obegripligt i talarstolar, ramlat på scenen utan att kunna resa sig upp och många gånger gått åt fel håll inför tv-kamerorna.

Det gör att 77 procent av amerikanerna tycker att han är för gammal för ytterligare en mandatperiod, iallafall enligt en opinionsmätning som AP publicerade tidigare i höst. Hela 69 procent av demokratiska väljare anser Biden för gammal och 74 procent av de oberoende väljarna.

Ålder innebär erfarenhet

Amerikaner har mycket stor respekt för att äldre har stor livserfarenhet som är värdefull (till skillnad från Sverige). Amerikaner väljer gärna senatorer och kongressledamöter som är över 80 år (medan Sverige knappt har någon riksdagsledamot som är över 65 år) och i Högsta domstolen är domare fyllda 80 år inte ovanliga (medan svenska tvingas i pension vid 67 år).

Ledare med exekutiv makt

Skillnaden är att dessa positioner innebär kollektivt ledarskap, att man diskuterar och röstar om linje. Det skiljer sig starkt från den amerikanska presidentens verkställande ansvar. Presidenten är överbefälhavare och har att ge snabba beslut om farliga militära operationer. Detta exekutiva ansvar lämpar sig inte för de allra äldsta.

Demokraterna ser väljarna sviker

Nu ser också Joe Biden och demokratiska partiet hur väljarna börjar svika det demokratiska partiet om Joe Biden ställer upp igen för att vara president till dess han är 86 år.

I de senaste nio mätningarna leder Donald Trump över Joe Biden i alla. På söndagen kom NBC News med en mätning där Trump leder med 46 procent mot 44 procent för sittande president.

Vita huset har försökt skämta bort den prekära frågan. Pressekreteraren Karine Jean-Pierre har på frågor om ålder svarat, ”80 är det nya 40. Har du inte hört det?”

Wall Street Journal är inte övertygad i ledarartikel: ”Detta kommer inte att fungera, särskilt när Joe Bidens medhjälpare viskar till pressen att de inte litar på honom ute på kampanjresorna. Hans personal och familj borde sätta landet före ämbetsförmånerna. Om verkligheten är att chefen är för gammal för en annan mandatperiod, och om han vägrar att höra det, är det hedervärda draget att avgå och sluta täcka för honom.”