Det uppstår ofta falanger inom partier om vilket vägval som ska väljas. Kristdemokraterna har nu valt fortsatt konservativt fokus genom valet av Sara Skyttedal som förstanamn på EU-valsedeln.

Många har talat om att Ebba Busch är pressad och att det finns intern kritik mot att hålla på den konservativa linjen. De kristna som vill se mjukare linje, ifrågasätter restriktiv migrationspolitik och därmed ogillar samarbetet med Sverigedemokraterna har vunnit mark genom valet av ny partisekreterare och genom att David Lega föreslogs att toppa EU-valsedeln.

Samtidigt dalade ”högerfalangens” stjärna Sara Skyttedal snabbt i kontroverser som sex, droger och för stort ego.

Seger för Skyttedal

Men när Kristdemokraternas partifullmäktige idag röstat om toppnamn på EU-valsedeln bestämt man sig för att köra över nomineringskommittén. Sara Skyttedal vann över föreslagne förstanamnet David Lega.

Trots all turbulens kring Skyttedal visar det sig att ”högerfalangen” fortsatt har majoritet i partiet. Det är ett glädjande besked också för Ebba Busch och hela Tidösamarbetet.

Behöver bli stabilare

Både Busch och Skyttedal har varit skickliga i att profilera sig själva, men då opinionsframgångarna uteblivit står det klart att personlig image inte räcker för att lyfta Kristdemokraterna.

Skyttedal borde inte solospela och sluta att så intensivt lyfta fram sin egen person, där har hon ibland påmint om Annie Lööf. Det handlar om att föra fram partiets politik, inte använda partiet som scen för egotrippar.

Ebba Busch behöver växa in i rollen som ”superminister” för näringsliv och energi. Här behöver regeringen bli tydligare och mer handlingsinriktad.

Personlighet kan inte ersätta politiskt innehåll. Den personliga profileringen kan vara en styrka, men fungerar inte utan en gedigen sakpolitisk grund.