Två svenska fotbollssupportrar sköts ihjäl och en är svårt skadad efter terrordåd i centrala Bryssel. I en video svär den misstänkte gärningsmannen trohet till Islamska staten, IS.

– Han gick specifikt på svenska supportrar, säger Belgiens premiärminister Alexander De Croo. 

Skjutningen skedde i närheten av ett torg i stadsdelen Molenbeek drygt en timme före EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige, meddelar belgisk polis.

”Allahu akbar”

Terrordådet fångades på övervakningsfilm som visar hur en man iklädd en orange reflexjacka och en vit hjälm jagar flera personer med ett automatvapen samtidigt som han skjuter flera skott. Gärningsmannen skriker ”Allahu akbar” före han avlossade sitt vapen.

Före dådet har gärningsmannen själv publicerat en video på sociala medier där han svär trohet till terrorgruppen IS. I den säger han: ”Er bror Abulsalam hämnas för muslimer och nu har jag dödat tre svenskar. Jag tackar Gud. Jag kommer att möta Gud och profeten med Glädje.”

Gärningsmannen är fortfarande på fri fot. Han är från Tunisien och befann sig olagligt i Belgien.

På tisdagen hålls skolorna i Bryssel stängda eftersom gärningsmannen fortfarande är på fri fot.

Fotbollsmatchen avbröts

Belgiens premiärminister Alexander De Croo kopplar kvällens dåd i Bryssel till terrorism, rapporterar nyhetsbyrån AP.

 – Han gick specifikt på svenska supportrar, säger han. 

EM-kvalmötet mellan Belgien och Sverige avbröts i halvlek, efter att lagen inte velat fortsätta spela. 

– Vad är det för värld vi lever i i dag? Fruktansvärt ledsen. När vi kommer in i omklädningsrummet är vi 100 procent överens som att vi inte vill spela andra halvlek av respekt för offren och deras anhöriga, säger svenske förbundskaptenen Janne Andersson.