Av någon märklig anledning anser Magdalena Andersson (S) att det var fel av programledarna att fråga Miljöpartiets språkrör om den turbulens som rapporterats från partiet internt.

KOMMENTAR. Under gårdagens partiledardebatt utspelades ett märkligt meningsutbyte där S-ledaren intygade att ”Märta är en omtänksam person”.

S-ledaren uttalar sig om något hon inte har en susning om

Detta sedan programledarna ställt en tittarfråga om hur stämningen är i Miljöpartiet. I veckan har avslöjats att fackföreningar framfört hård kritik mot Märta Stenevi och hennes ”ledarstil”.

Hur Magdalena Andersson kan uttala som om hur det är internt på Miljöpartiets kansli är en gåta.

Självklart vet inte Andersson ett dugg om hur underställda tjänstemän i Miljöpartiet har det och hur Stenevi agerar gentemot dem.

Ledarskap diskuteras för lite

Och för den politiskt intresserade allmänheten är det i högsta grad en intressant fråga. Om en politiker inte ens kan leda sitt parti, hur ska hon då kunna vara med och leda landet?

Vi diskuterar alldeles för lite om politikers personliga kompetens och karaktär. De som gör anspråk på att leda landet måste naturligtvis granskas också när det kommer till deras förmåga att ta stort ansvar.

Särskilt ledarskap är en fråga som borde stå högre på dagordningen. Om politiken ska få något gjort måste politiker göra mer än babbla och skriva pressmeddelanden. Det som förra S-regeringen tycks ha nöjt sig med. Skandalen med Transportstyrelsen visade att flera S-ministrar inte höll måttet. De agerade inte när svåra säkerhetshot uppstod.

Om medarbetare till en partiledare eller språkrör uppfattar personen som omöjlig att arbeta med, är det ett viktigt besked också till svenska folket.