Efter åtta år med konservativa PiS vid regeringsmakten vann oppositionen majoritet i polska riksdagen, Sejm, i söndagens val. PiS förblir största parti, men om vänstern, gröna och liberaler går samman kan de bilda majoritetsregering.

Nu på tisdagen står det klart: konservativa Lag och rättvisa (PiS) blir största parti, men förlorar den egna majoriteten. Man tappade från 43,6 till 35,4 procent. Man hade 235 mandat i det 460 mandat starka parlamentet, Sejm. Nu minskade man till 197 mandat.

Den liberala Medborgarkoalitionen fick 30,7 procent, en ökning från 27,4 i förra valet. Man fick 157 mandat, en ökning från 135.

Det gröna borgerliga partiet Tredje vägen fick 14,4 procent, en ökning från 8,6 procent. Antalet mandat ökade från 30 till 65 mandat.

Vänsterpartiet Lewica minskade från 12,6 till 8,6 procent. Tappade från 49 till 26 mandat.

Dessa tre partier fick tillsammans 248 mandat och därmed majoritet i Sejm, rapporterar Politico.

Dessutom fick det radikala högerpartiet Konfederationen 7,2 procent, en ökning från 6,8 procent. Mandaten ökade från 11 till 18.

Samstyre i två år

Regering och riksdag är dock inte ensamt beslutande i Polen. Den folkvalde presidenten kan lägga in veto och har en roll att spela i utrikespolitiken. Och president är Andrzej Duda från Lag och rättvisa.

Här måste alltså den liberala regeringen samregera med den konservative presidenten.

Förblir ett av Europas största partier

Även om Lag och rättvisa tappade 8 procentenheter är man med ett folkligt stöd på över 35 procent fortsatt ett av Europas största partier på hemmaplan. Efter åtta år vid regeringsmakten tyckte polska folket att det var dags att byta från Lag och rättvisa till Medborgarkoalitionen.

Polen har drabbats av värre inflation och ekonomisk inbromsning än Sverige, något som gjort medborgarna missnöjda. Lag och rättvisa har dessutom avslöjats med att sälja visum, trots att man drivit en hård profil i migrationsfrågan.

Hur den nya regeringen klarar sig kommer att stämmas av i valet till Europaparlamentet i juni nästa år.