Flera mätningar visar att Moderaterna hamnar under valresultatet och att S-ledaren har större förtroende som statsministerkandidat. Men partiet har guldläge, om man vågade utnyttja det.

Jag har gjort inslag i Riks (se nedan) om den senaste mätningen som visar att Sverigedemokraterna ökar, medan Moderaterna tappar. Andra mätningar indikerar att S-ledaren har större förtroende än statsminister Ulf Kristersson.

Vad beror det på?

Min uppfattning är att svenska folket är oerhört frustrerat över att våldet fortsätter att öka. Att migrationspolitiken fortsatt är en katastrof. Nyheterna om hur illa det är duggar tätt. Jag behövde inte leta många sekunder innan jag fann den här rubriken från SVT.se publicerad på lördagsmorgonen:  ”Tre av fyra som dömts till utvisning till Syrien är kvar i Sverige”.

Allt ser ut att gå åt helvete.

Och Moderaterna har statsministerposten på denna färd.

Lägg om – nu!

Svenska folket kräver att politiken läggs om. Att tydliga åtgärder som biter på missbruket av den svenska öppenheten och gästvänligheten genomförs.

Sverigedemokraterna ger röst åt denna växande opinion.

Men en sak sätter Moderaterna i guldläge: Man har regeringsmakten! Man kan använda den för att förändra Sverige. Visa handlingskraft. Vidta åtgärder.

Problemet är att man inte använder den enorma makt man har. Man låter utredningsmaskineriet jobba, tryggt och säkert – men också långsamt. Ingenting händer. Antalet beviljade uppehållstillstånd fortsätter ligga på många tusen per månad. Utvisningar av våldtäktsmän, mördare och bedragare sker inte.

Sverige fortsätter vara paradis för kriminella.

Det är skulden för detta som Moderaterna nu får bära. Självklart borde man dela den skulden med Socialdemokraterna, men de är nu maktlösa i opposition.

Hårdare och rakare

Men måste det inte ta tid? Vissa förändringar kräver tid, men inte alla. En lag om moratorium med tillfälligt stopp för nya uppehållstillstånd kan röstas igenom riksdagen snabbt. Utnämningsmakten över generaldirektörer och myndighetsorganisationen kan regeringen också ändra för att effektivisera en trög statsförvaltning. Fler fängelseplatser till billig driftskostnad kan också beställas.

Här krävs dock att man släpper den gamla mentaliteten om att kriminella måste ha hög materiell standard för boende och dagverksamhet. Sverige har tre gånger så dyra fängelseplatser som England och Österrike. Moderaterna kan genom sin ledande roll i regeringen tala om att nu ska fler platser fram utan att skattebetalarna behöver betala mer för dem.

Moderaterna måste våga börja regera.

*

Se också kommentar i Riks om aktuell opinionsmätning.